Червоне. Палац Терещенків

Jul 28, 2013 21:39



Червоне - селище в Андрушівському районі Житомирської області, яке розташовується при дорозі від Андрушівки до Бердичева. Варто зазначити, що назва населеного пункту не стала наслідком діяльності радянських діячів, а має більш давнє коріння і походить з ХVІІ століття. Серед мандрівників Червоне в першу чергу славиться величним неоготичним палацом.



Як правило, усі асоціюють палац в Червоному з родиною цукрових магнатів Терещенків, проте споруду зводили не вони. У 1851 році неоготичний палац будує граф Адольф Грохольський. Після смерті граф заповів Червоне своїй дружині Ванзі, яка походила з роду Радзивілів. Але вдова Грохольського після смерті чоловіка переїхала за кордон, а маєтки продала Миколі Артемовичу Терещенку, який на той час вже був відомим цукровим магнатом, а також прославився як меценат. Після купівлі Микола Терещенко передав палац своєму братові Федору.



Терещенки трохи перебудували маєток, а невдовзі поруч звели цукровий завод, який допоміг їм суттєво збільшити свої статки. В той час палац оточував великий парк, в якому росли дуби, липи, каштани. Також в парку були два ставки. Перед палацом розташовувались декоративні газони з квітами, а перед входом стояв фонтан. В самому палаці був свій театр зі сценою, на якій навіть виступав славнозвісний Шаляпін. Сьогодні все ще можна побачити залишки театру і сцени.



Ще однієї перебудови маєток зазнав на початку ХХ століття, коли Федір Федорович Терещенко захопився авіаконструюванням, а для цього були потрібні приміщення для майстерень по виготовленню літаків. Варто зазначити, що захоплення авіацією не було якоюсь примхою багатія, а це була цілком серйозна справа, адже літаки призначались для повітряного флоту Російської імперії. Про важливість цієї справи свідчить те, що Червоне особисто відвідав імператор Микола ІІ. Федір Федорович Терещенко побудував більше десятка моделей літаків. Варто також згадати, що він співпрацював з такими відомими в авіації людьми як Луї Блеріо (першим перетнув Ла-Манш на літаку власного виробництва), Петро Нестеров (автор мертвої петлі), Ігор Сікорський (засновник вертолітобудування). В результаті співпраці з останнім світ побачив найбільший на той час літак, який було названо "Ілля Муромець".



У 1917 році з приходом радянської маєток і підприємтсва Терещенків націоналізують, а Федір Терещенко емігрує до Парижу. У пограбованому палаці на початку 1920-х років розташовується сиротинець. Пожежа 1928 року знищує все, що на той час залишилось від розкішних інтер'єрів Терещенків. Саме після цієї пожежі стіни будівлі набули темного кольору.



Після Другої світової війни в приміщеннях палацу розташовується ПТУ, яке діяло тут до 1990-х років. Після цього маєток на певний час залишився без господаря і почав швидко руйнуватись.



Зараз в палаці розташовується жіночий монастир Різдва Христового (УПЦ МП). Проте схоже, що монастирю не під силу утримувати таку велику споруду, тому наразі монашки опікуються лише невеликою частиною будівлі, а решта і далі стоїть в руїні.



Герб Грохольських на фасаді палацу:



Ну, і на завершення панорама з видом на фасад палацу. Краще, на жаль, зліпити не вдалось, тому показую що вже вийшло.



монастирі, палаци, мандрівки, Червоне, Житомирщина, фото

Previous post Next post
Up