Меджибіж. Руїни костелу

Jul 19, 2013 22:31



Недавно розказував про Меджибізький замок, але не хочеться на цьому завершувати розповідь про Меджибіж, тому скажу ще кілька слів про споруду, руїни якої бачив, мабуть, кожен хто відвідував замок, адже розташовуються вони зовсім поруч. Мова йде про Троїцький костел, точніше про його руїни.
Відомо, що храм було зведено на кошти яворівського старости Адама Єроніма Сенявського, але дати побудови в різних джерелах трохи відрізняються. Одні кажуть, що костел було зведено в 1600 році, а інші посувають цю дату до 1632 року. Споруда храму входила до кам'яних будівель Меджибожа, які повині були забезпечувати додатковий захист місту.
ПГА говорить, що храм було зведено в стилі бароко, але навіть неозброєним оком видно, що це не зовсім відповідає дійсності. Вузькі стрільчасті вікна явно запозичені з епохи готики, а залишки порталу свідчать про часи ренесансу. Бароковою була вежа-сигнатурка над головним простором храму, проте до наших днів їй дожити не судилось. Також відомо, що в храмі під гербами Сенявських, а потім наступних володарів Меджибожа Чарторийських було розміщено картину відомого італійського майстра Марчелло Бачареллі, на якій зображались патрони родів - святі Ієронім, Миколай, Рафаїл і Адам.
На жаль, у 1962 році місцева влада дозволила розбирати храм на будівельний матеріал, тому сьогодні ми можемо споглядати лише старі мальовничі руїни.



Залишки порталу:



Всередині храму:



Колись тут були стіни:



Мури, що оточували храм:



Вид на костел з боку мосту через Південний Буг:



Меджибіж, храми, мандрівки, костели, Хмельниччина, фото

Previous post Next post
Up