Стара Котельня

Jul 05, 2013 09:00



Стара Котельня - село в Андрушівському районі Житомирської області, яке розташоване на відстані близько 30 кілометрів на південний схід від обласного центру. Назва села немає ніякого відношення до систем централізованого опалення, а є похідною від первісної назви Котельниця (Котельнича), а Стара, окрім того, що поруч розташовується село Нова Котельня, ще й тому, що і справді поселення є вельми старим - вперше згадується в літописах у 1143 році. До сьогодні тут збереглись залишки древнього городища, на окраїні якого у 1783 році було зведено бароковий костел.



Фундатором храму був Антоній Прушинський, а сам костел освятили на честь його патрона - святого Антонія Падуанського, про що говорить частково знищена табличка на фасаді.



За часів радянського панування практично весь зовнішній і внутрішній декор було знищено. Проте на відміну від інших костелів цьому храму, можна сказати, пощастило, адже його повернули віруючим і він по трохи відновлюється. Шкода тільки, що поруйновані місця замінили білою, а не оранжевою цеглою, з якої, власне, і було побудовано храм. Але тим не менше костел має новий дах і нові вікна.



З одного боку храм почали покривати штукатуркою з намаганням повернути декор. Проте чи то роботи було виконано неякісно, чи то матеріал був невідповідної якості, але місцями оздоблення вже повідпадало. Але все-таки хочеться вірити, що колись храму таки нададуть належного вигляду, врешті ним же по трохи таки займаються.



Ось так сьогодні виглядає вівтарна частина:



Нове вікно на фасаді:



Колись костел оточував щільний цегляний мур, з вбудованими в нього брамою і дзвіницею на три дзвони. Значна частина стін збереглась і до сьогодні, а от від брами залишились лиши стовпці.



Останній погляд на костел і час вирушати далі.



Стара Котельня, храми, мандрівки, костели, Житомирщина, фото

Previous post Next post
Up