Бурштин

Jan 24, 2013 09:00



Мабуть кожен хто їхав зі Львова до Івано-Франківська чи навпаки проїжджав через містечко Бурштин, яке в наш час в першу чергу асоціюється з височезними трубами електростанції і вражаючим своєю площею водосховищем. Проте зараз мова піде не про вироблення електроенергії, а скажу кілька слів про деякі архітектурні пам'ятки, що збереглись в місті.



Ймовірно Бурштин було засновано у ХVІ столітті, тоді ж одні ж перших власників міста Чарторийські звели тут дерев'яний замок. У 1738 році новим власником Бурштина стає Павло Беное, який розбирає старий замок і на його місці будує палац, проте простояла та будівля менше ніж століття. У ХІХ столітті містом починають володіти Скарбеки, які звели тут новий палац, навколо якого розбили парк з великою кількістю рідкісних дерев. Проте і цей родовий маєток довго не простояв - його було зруйновано в роки Першої світової війни.



Протягом 1944-1962 років Бурштин був райцентром, який згодом розформували, а саме місто увійшло до Галицького району. Сьогодні п'ятнадцяти-тисячне місто по суті являє собою поселення енергетиків, адже саме електростанція є головним промисловим об'єктом міста.



В середині XVIII століття власник Бурштина Павло Беное розпочинає зведення костелу для монахів-тринітаріїв, проте будівництво затягнулось і закінчила його у 1774 році онука Беное Юлія Жевуська. Храм освятили під титулом Святої Трійці. У 1800 році до костелу добудували вежу, і з того часу він набув вигляду, який можемо споглядати в наші дні. У 1951 році радянська влада закрила костел, а в будівлю передали районним відділенням культури і освіти під бібліотеку і спортзал. У 1980-х роках тут розмістився склад комбікорму місцевого рибтресту. У 1991 році костел повернули римо-католикам, які згодом його реставрували.



Герб на костелі:



Практично як кожне місто Галичини Бурштин мав свою юдейську громаду, яка ще в другій половині XVIII століття звела в місті першу синагогу. Ця споруда до наших днів не дійшла, натомість можемо споглядати будівлю синагоги, яку було зведено на початку ХХ століття.



У 1950-х роках в будівлі юдейської святині розмістилась поліклініка шкірно-венерологічного диспансеру. В наш час споруда використовується в якості будинку культури і бібліотеки.



Дві згадані споруди в одному кадрі - костел і синагога:



Залишки старої забудови міста:



Франківщина, храми, мандрівки, костели, Бурштин, фото, синагоги

Previous post Next post
Up