Стара Жадова

Jan 20, 2013 10:01



Стара Жадова - достатньо велике село, що розташовується при дорозі між Вижницею і Сторожинцем поміж сіл Лукавці і Панка. Поселення є достатньо давнім - перша згадка датується 1490 роком, при чому тоді вже згадувалось існування церкви в селі, що говорить про те, що поселення тут існувало і раніше. Був тут свого часу і монастир, проте його спалили татари. Зараз на цьому місці стоїть церква Різдва Пресвятої Богородиці.
На початку ХІХ століття в Старій Жадові починають активно заселюватись євреї. Саме вони посприяли економічному розвитку села, яке на межі ХІХ-ХХ століть стало містечком. Проте після Другої світової війни про юдеїв в Старій Жадові нагадує лише старий цвинтар, бо від двох синагог не залишилось і сліду, а населений пункт знову став селом.
З іншого від траси боку річки Серет розташовується колишній маєток графа Сикантина з палацом і парком навколо нього. Даний комплекс було зведено наприкінці ХІХ століття.



На території палацу розташовується дитячий санаторій, проте без належного догляду споруди почали руйнуватись, і схоже, що найближчим часом діти на відпочинок приїжджати сюди не будуть, або принаймі не будуть використовувати будівлю палацу.



Парк, який складається з чималої кількості рідкісних дерев, зараз занепадає, а фонтан, що стоїть в парку навпроти входу в палац, вже давно не діє. Клумби теж починають поглинатись чагарниками.



На фото нижче яскраве свідчення стану палацу. Якщо найближчим часом не вжити відповідних заходів, то на цій будівлі можна буде ставити хрест.



Елементи зовнішнього декору:



З цього боку стан будівлі кращий, проте і тут вже розпочинається процес руйнації.



Дата на водостоку говорить про його вік, проте ще трохи і можна буде говорити про його існування лише на фотографіях.



Поруч з палацом розташовується старий флігель.



На відміну від палацу, храм, що на фото нижче, відшукати не складає жодних проблем, адже стоїть він при дорозі на Чернівці.



Дерев'яну церкву в Старій Жадові ми не шукали, бо час починав піджимати.



Буковина, палаци, храми, мандрівки, Стара Жадова, фото

Previous post Next post
Up