Острог. Міські брами

Oct 06, 2012 20:19



Недавно показував замок в Острозі, але не тільки ним відоме місто, бо свого часу Острог окрім замку мав велику кількість інших оборонних об"єктів. По суті це було місто-фортеця, яке захищали кам"яні мури, вежі, вали, рови і інші споруди. Сьогодні про оборонне минуле міста окрім вже згаданого замку нагадують дві міські брами - Луцька і Татарська. Оборонні споруди такого вигляду можна вважати унікальними для України, оскільки до сьогоднішнього дня збереглось лише три об"єкти такого типу - дві брами в Острозі і одна в Дубно, про яку розповім якось окремо.



Унікальність даних брам полягає в тому, що дані споруди водночас поєднують в собі злиті в одну дві частини - надбрамну башту і барбакан (це такий вид споруд, які були винесені перед міськими воротами для їх захисту).



Татарську браму було зведено у другій половині XV століття поблизу татарського передмістя, яке отримало свою назву від того, що свого часу князь Костянтин Острозький розмістив там полонених татар.



Брама складається з двох частин однакового об"єму. Овальна частина виступала за межі міського муру і виконувала функції барбакану. По периметру споруди було розміщено стрільниці з бійницями.



На жаль, на сьогоднішній день брама перебуває в поганому стані - частину стіни в овальній частині втрачено, збережена частина також перебуває не в кращому стані, а всередині брама нагадує щось середнє між смітником, туалетом і місцем зборища місцевих наркоманів.



На відміну від Татарської брами Луцькій більше пощастило в плані збереженості, хоча і вона вже потребує реставраційних робіт.



Луцька брама складається з двох рівновисоких частин - овальної і прямокутної. В давні часи овальна частина була винесеною за межі міського муру і відігравала одну з головних ролей в обороні міста. Браму було зведено у другій половині XV століття. По периметру споруди розташовувались бійниці і стрільниці, які добре видно і сьогодні. Був тут і ряд дерев"яних галерей, які використовувались для розміщення активних оборонців міста.



Зараз в приміщенні брами перебуває музей книги і друкарства, який було відрито у 1985 році. До речі, музей доволі цікавий і з великою кількістю старих раритетних експонатів.



Рівненщина, Острог, мандрівки, замки, фото

Previous post Next post
Up