лайфхак: натуральні консерванти

Jun 03, 2013 12:43

сьогодні поговоримо про консерванти і заодно трохи про шкідливість консервів.
я для себе консерванти поділила на дві групи: натуральні і умовно натуральні.

натуральні. їх є тільки два фактично.
Е 234 - нізин. це антибіотик, що утворюється певним видом мікроорганізмів у молоці або глюкозі.

Е 235 - натаміцин, який теж виробляють мікроорганізми. у багатьох країнах використання добавки E 235 у харчовій промисловості заборонено, через те, що він вбиває бактерії, які беруть участь у процесах життєдіяльності людини.

умовно натуральні. першопочатково ці консерванти добували з натуральних речовин. нині багато цих кислот синтезують штучно - тобто синтезують усі, але іноді таки використовують як консерванти натуральні кислоти. пишуть, що хімічно синтезовані кислоти не шкідливі, але чесно кажучи, я в цьому сумніваюсь, принаймні стопроцентно стверджувати так не можна.

Е 200 - сорбінова кислота, яку отримують із соку горобини.

Е 210 - бензойна кислота, яку отримують з журавлини, також є у чорниці, брусниці, медові.

Е-260 - оцтова кислота. оцет - це продукт бродіння пива або вина. деякі джерела стверджують, що нині у світі тільки 10% оцтової кислоти добувають так - бо у деяких країнах діють закони, згідно з якими у харчовій промисловості повинна використовуватися лише оцтова кислота біологічного походження. решту кислоти добувають хімічним синтезом.
крім того, думаю, всі знають, що оцет - це не найкорисніший продукт, особливо для тих, хто має якісь проблеми зі шлунком.

Е270 - молочна кислота, отримують її методом молочного бродіння з цукру. все це робить певний вид лактобактерій.

Е296 - яблучна кислота, в природі вона є у недостиглих яблуках, винограді, горобині, барбарисі, малині.

словом, як на мене, то краще просто не їсти консервів і буде менше мороки. і крім того, варто пам'ятати ще про таке:

1)про те, що консерви - це не дуже здорова їжа, чули всі. але чому так? речовини-консерванти, які додають туди, мусять пригнічувати розвиток шкідливих бактерій і запобігати процесам бродіння. але часто ці консерванти пригнічують і корисні бактерії - тому свіжий помідор корисніший за консервований.

2) сіль. побутує думка, що звичайній людині треба/можна на день з'їдати десь півчайної або чайну ложку солі - це норма на досолювання продуктів + є ще та сіль, яка вже міститься у їжі. тобто разом плюс-мінус 15-20 грам. сіль часто використовують як консервант, і її передоз точно не корисний - особливо для тих, хто має проблеми з серцем і нирками.

3)тара. добре, коли вона скляна. якщо купуєте консерву у жерстянці, перекладіть її краще одразу у скляну тару і не матимете проблем - матеріал банки не взаємодіятиме з продуктами і не псуватиме їх.

людиська, нетрощі, лайфхакінґ, життєве, знахідки

Previous post Next post
Up