WWF <3

Jun 28, 2007 23:25

Mua on alkanut turhauttaa, kun joka kerta kun joku järjestöläinen pysäyttää mut kadulla, pitää olla et "sori oon alaikänen en voi alkaa lahjottajaks." Mä haluan tehdä edes jotakin, joten tässä vähän luettavaa. Enhän mä itsekään mikään pyhimys ole, tietenkään (esim. huomenna lennän Tsekkiin musiikkileirille..), mutta rehellisesti sanottuna, mä en enää oikeen pysty esim. shoppailemaan turhuuksia megamoraalittomista ketjuista ja alkaa oikeen oksettaa jos tiedän tukevani jotain, minkä tiedän tasan halveksivan luontoa ja ihmisarvoa molempia. Ja sori vaan, mutta yritän tehdä teille samanlaisen olon levittämlää vähän faktoja ja vinkkejä asioista.
Ihan oikeasti, kun meillä kerran on mistä valita, niin miksei valittaisi niitä vaihtoehtoja, joilla voidaan tukea eettisiä menetelmiä. Kun me kerran silti saadaan ne ihan vastaavaat vaatteet ja ruuat ja luksukset. Ja jos ei ihan kaikkia saadakaan, niin onko se sitten niin suuri menetys? Eikö moraali olekin tavaraa tärkeämpää? Eikö onni olekin aidompaa saada päätösten ja elämäntapojen, kuin materian avulla? Eikö moraali ole jotain, mitä ei voi ostaa?
Please, lukekaa näitä, edes osittain! Tekstit on WWF:n Suomen sivuilta. Oon miksaillut tohon eri aihepiireistä mielestäni hyviä pointteja. Otsikoin niitä jotenkin, että jos haluatte lukea vain osan, niin tiedätte vähän mitä aihepiirejä on tulossa.. (: Lukekaa ajatuksella <3 Pelastetaan maailma, vai mitä, rauhaa ja rakkautta ja back to the nature...
Ja yritin keräillä tohon sellasia asioita, mitä me nuoret muutenkin itse valitaan elämässämme, ja niistä mitkä porukat hhoitaa, voi valistaa omia vanhempiaan..

Olisin kyllä voinut karsia näitä enemmänkin, mutta toisaalta tää on näin pitkänkin kaavan kautta niin puhdasta asiaa, etten raaskinut.. :D Jos vielä lisää kaipaatte, niin http://www.wwf.fi/tue_toimi/osallistu_toimintaan/ekovinkit. ja vielä sen verran, että tiedän tuolla olevan myös asiaa, jonka tiesitte kaikki ennestään. Mut uskon siihen kliseeseen, että kertaus on opintojen äiti.. :P

Safkasta
  • Lihantuotanto kuluttaa valtavasti energiaa. Suosi kasvispainotteista ravintoa.
  • Nauti lähiruoasta. Ruoan, kuten muiden tuotteiden kuljetus maapallon laidalta toiselle, kuluttaa paljon energiaa.
Sähköstä
Tietokone ja muut sähkölaitteet kannattaa sammuttaa käytön jälkeen päävirtakytkimestä, jos niitä ei käytetä pariin tuntiin. Kodin sähkölaitteiden valmiustilat kuluttavat Suomessa 250 000 kerrostaloasunnon kulutuksen verran sähköä - turhaan. EU:ssa lasketaan laitteiden valmiustilojen kuluttavan sähköä vajaa puolet koko Suomen vuosittaisesta sähkönkulutuksesta.
Tietokoneen näyttö kannattaa myös sammuttaa lyhyemmänkin tauon ajaksi, vaikka tietokoneen keskusyksikkö olisikin päällä, sillä näytönsäästötoiminto ei säästä energiaa. Näyttö ei vahingoitu toistuvasta sammuttamisesta ja päälle kytkemisestä.

Sähkölaitteiden energiansäästöasetukset kannattaa aina aktivoida. Esimerkiksi tietokoneen energiansäästötoimintojen avulla näytön sähkönkulutus voi vähentyä 85 watista 5 wattiin.

Kodinkoneissa ja laitteissa kannattaa käyttää verkkovirtaa, mikäli se on mahdollista. Paristojen ja akkujen valmistamiseen kuluu enemmän energiaa kuin niistä saadaan. Kertakäyttöparistot kannattaa vaihtaa ladattaviin paristoihin ainakin sellaisissa laitteissa, jotka ovat jatkuvassa käytössä. Ladattavista paristoista ja akuista suositeltavimpia ovat nikkelimetallihydridi- tai litiumakut, kun taas elohopeaa, kadmiumia tai lyijyä sisältäviä paristoja ja akkuja kannattaa välttää. Muista viedä akut ja paristot joko paristojen erilliskeräykseen tai ongelmajätekeräykseen.

Siivouksesta ym kemikaaleista

  • Käytä ympäristöystävällisiä puhdistustuotteita. Vältä erityisesti tuotteita, joissa on käytetty triklosaania. Triklosaani on antibakteerinen kemikaali, joka on ympäristölle haitallista.
  • Aina ei tarvita voimakasta erikoispuhdistusainetta, vaan mieto yleisaine riittää mainiosti. Erilaisten materiaalien ja pintojen puhdistamiseen vaikuttaa hankaaminen, käytetty pesuaine, veden lämpötila ja aika. Usein lisäämällä mekaanista työtä ja vaikutusaikaa voi vähentää vahvojen kemikaalien tarvetta.
  • Etikka on hyvä yleispuhdistusaine, jolla voi pestä muun muassa ikkunat ja wc-pöntöt. Ikkunanpesuun tarvitaan vettä ja etikkaa samassa suhteessa. Tehoaineeksi voi lisätä tilkan astianpesuainetta. Vessat ja pesualtaat voi pestä kuumalla vedellä ja etikalla, eikä muita aineita tarvita. Kattiloista kalkki- ja kivennäistahrat lähtevät keittämällä kattilassa puoli tuntia etikkaliuosta. Sopiva sekoitussuhde on 1 dl etikkaa ja litra vettä.
  • Tutki tuoteselosteita pesuaineiden haittavaikutusten tunnistamiseksi. Pohjoismainen ympäristömerkki auttaa valitsemaan vähiten haitallisia aineita. Ympäristömerkityt tuotteet ovat suositeltavia paitsi ympäristön, myös terveyden kannalta, sillä ne sisältävät vähemmän haitallisia ja allergisoivia aineita.
  • Optisilla kirkasteilla, väri- ja hajuaineilla tai säilöntä- ja täyteaineilla ei ole merkitystä tuotteen pesutehon kannalta, mutta nämä aineet aiheuttavat turhaa ympäristökuormitusta. Jos vesi on pehmeää, pehmennysaineet ovat tarpeettomia.
  • Liian suuri pesuainemäärä ei puhdista sen tehokkaammin kuin oikein annosteltu, mutta kuormittaa turhaan vesistöjä ja tulee pesijälle kalliimmaksi. Suositeltava pesuainemäärä on monissa pakkauksissa tarpeettoman suuri varsinkin silloin, kun pestävät vaatteet tai astiat eivät ole kovin likaisia. Kannattaa annostella pesuainetta likaisuuden mukaan. Myös pelkällä vedellä saa paljon aikaan.
  • Suosi tuulettamista keinotekoisten ilmanraikastimien ja turhan pesemisen sijaan. Talvella ulkotuulettamisessa on myös se hyvä puoli, että pölypunkit kuolevat pakkasessa. Matoille voi antaa lumikylvyn.
  • Katso, ettei muovipulloissa (esimerkiksi tuttipullossa) ole merkkiä pc, joka tarkoittaa polykarbonaattimuovia. Siinä on haitallista bisfenoli A -kemikaalia.
Matkailu ja liikennevälineet
Maailman lomamatkoista noin 40 % tehdään lentäen. Matkan ympäristörasituksesta huomattava osa syntyy lentomatkan aikana. Liikenteestä, erityisesti lento- ja automatkoista, syntyy ilmastonmuutosta kiihdyttäviä hiilidioksidipäästöjä. Esimerkiksi lento Thaimaahan ja takaisin tuottaa keskimäärin kaksi ja puoli tonnia hiilidioksidia kutakin matkustajaa kohden. Lentäminen kuluttaa myös runsaasti energiaa, esimerkiksi Thaimaan-matkan tapauksessa noin 4000 kWh eli määrän, jolla polttaisi 40 watin hehkulamppua 100 000 tuntia (runsaat 11 vuotta).

Noin viidesosa maailman matkailusta suuntautuu kehitysmaihin, ja kehitysmaamatkailussa liikkuu vuosittain yli sata miljardia euroa. Suurin osa tästä rahasta, noin 60-90 %, palaa kuitenkin suoraan teollisuusmaihin.
Ole ekoihminen myös lomalla: kuluta harkiten ja tuota mahdollisimman vähän jätteitä ja päästöjä. Vettä ja sähköä kannattaa käyttää säästäen, sillä niiden saanti ei välttämättä ole lomakohteessa yhtä ongelmatonta kuin kotimaassa. Kanarian saarilla keskimääräinen luksushotellissa asuva matkailija kuluttaa vajaassa kolmessa viikossa saman verran vettä kuin paikallinen maanviljelijä vuodessa.
Laita roskat roskikseen, sillä esimerkiksi delfiinit ja linnut voivat luulla muoviroskaa ruoaksi ja kuolla sen aiheuttamaan suolitukokseen. Käytetyt paristot ja muu ongelmajäte on viisainta tuoda takaisin Suomeen. Vaikka matkakohteessa olisikin keräyspisteitä, loppulajittelua ei välttämättä ole, vaan kaikki jätteet päätyvät kaatopaikalle.
Luonnonystävä liikkuu varoen, kasvillisuutta vahingoittamatta ja eläimiä häiritsemättä. Noudata matkakohteen sääntöjä ja suosituksia, pysyttele poluilla ja varo kuluttamasta herkimpiä luontokohteita. Varmista retkien järjestäjiltä, että retket tehdään luontoa vahingoittamatta. Esimerkiksi jotkin delfiinien tarkkailuretket saattavat häiritä eläimiä, ja toisilla sukelluskursseilla sallitaan korallien koskettaminen.
Monet eläin- ja kasvilajit ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon, koska niitä kerätään ja pyydystetään kauppatavaraksi. Pahaa-aavistamaton matkailija voi tulla ostaneeksi laitonta tavaraa, jonka kanssa joutuu vaikeuksiin tullissa. Varmista, ettei ostamasi matkamuisto ole peräisin uhanalaisista eläimistä tai kasveista.
Matkailijalle saatetaan myös tarjota tilaisuutta tulla maksusta valokuvatuksi simpanssin, leijonanpennun tai muun eksoottisen kumppanin kanssa. Valokuvaajien eläimet ovat usein huumattuja, eikä niiden oloissa kuvaushetkien ulkopuolella ole hurraamista. Apinanpoikasten ja karhunpentujen tavallisin pyydystysmenetelmä on emon tappaminen, ja kun poikaset kasvavat liian isoiksi käsitellä, ne tapetaan ja tilalle pyydystetään uudet poikaset. Älä rahoita tällaista eläinrääkkäystä omasta matkakassastasi. Jos matkakohteessa järjestetään ratsastusta aaseilla, hevosilla tai kameleilla, katso eläinten kuntoa ennen kuin päätät, menetkö mukaan. Ratsut voivat olla aliravittuja, huonosti kohdeltuja ja liian suurilla kuormilla rasitettuja. Härkätaistelut ja kukkotappelut puolestaan ovat yleisiä etenkin Latinalaisen Amerikan maissa. Ne päättyvät eläinten tuskalliseen kuolemaan.
Etenkin kehitysmaissa toimeentulovaihtoehdot ovat usein vähissä: jos paikallisväestö saa toimeentuloa ekomatkailusta, paineet metsien hakkuisiin, eläinten salametsästykseen tai muuhun luonnon kestämättömään käyttöön vähenevät. Kestävää ja reilua matkailua tukee myös kohdemaan paikallisten palvelujen suosiminen.

Joulu ja uusivuosi

Mitä olisi joulu ilman kynttilöitä? Tuikkukynttilöiksi kannattaa hankkia lasisella alustalla palavia ekomalleja, joihin tarvitsee ostaa pelkät kynttilät. Perinteisten tuikkujen metallikuoret kuuluvat pienmetallikeräykseen, eivät sekajätteeseen.

Kaukaa maailmalta tuotujen kynttilöiden sijasta kannattaa suosia kotimaisia kynttilöitä, joiden kuljettaminen ei kuluta niin paljon energiaa eikä tuota niin paljon ilmastonmuutosta kiihdyttäviä hiilidioksidipäästöjä. Ilmastonmuutos lämmittää arktisten alueiden ilmastoa muita alueita 2-3 kertaa nopeammin. Napajäätiköt ovat alkaneet sulaa, ja pingviinit, jääkarhut sekä monet muut arktisten alueiden lajit ovat vaarassa. Ulkomailla kasvatettujen joulukukkien ja -kuusen sijaan kannattaa niin ikään suosia suomalaisia, lähellä kasvatettuja kukkia ja kotimaista joulupuuta kuljetuksista syntyvien päästöjen välttämiseksi.

Paras lahja on sellainen, jota saaja todella tarvitsee. Väkisin ja viime hetkellä ostetut lahjat ovat usein niitä, jotka jäävät tarpeettomina nurkkiin keräämään pölyä. Turhaa krääsää voi välttää antamalla tavaran sijasta palveluja: mikäpä olisi ihanampaa kuin lahjakortti niskahierontaan tai teatteriin! Teatteri-, konsertti- tai elokuvaliput lahjoittamalla tulee samalla järjestäneeksi yhteistä aikaa lahjan saajan kanssa.
Lahjapakkausten suunnitteluun kannattaa uhrata pieni hetki. Tavallista lahjapaperia ei voi kierrättää muun paperin joukossa siinä olevan runsaan värimäärän vuoksi. Lahjat voi sen sijasta paketoida uudelleen käytettäviin materiaaleihin, esimerkiksi kauniisiin kangaspusseihin tai rasioihin, jotka ovat osa lahjaa tai jotka saaja voi halutessaan käyttää uudelleen lahjapakkauksina.

Ekologinen uudenvuoden juhlija jättää ilotulitteet ostamatta - kuntien ja naapurien ilotulitteissa riittää ihailtavaa, eivätkä omat rahat päädy saasteena ilmakehään.
Sulan tinan plumpsauttaminen vesisankoon on perinteisesti kertonut tulevan vuoden onnet ja onnettomuudet. Tina on kuitenkin sisältämänsä lyijyn vuoksi ongelmajäte, joten tinanvalanta kannattaa jättää muistojen joukkoon. Jos vuosi ei kerta kaikkiaan käynnisty ilman sitä, voi edellisvuoden tinat käyttää uudelleen. Tinaa ei lyijyn vuoksi saa laittaa sekajätteen joukkoon tai pienmetallikeräykseen; sen oikea paikka on ongelmajätteen vastaanottopiste.
Shoppailusta ei löytynyt mitään, mutta kaikki tyyliin kaikkki jotak tätä edes lukee tietää kyllä, mikä on mun silmin (ja oikeastikin) reilua, oikein: kirpparit, Reilu kauppa, luomu, kotimainen. Henk. koht. yritän lopettaa myös Body Shopin käytön, koska sen emoyhtiöhän on Loreal, jota en tod halua tukea. Suosittelen ekokauppua Ruohonjuurta, jonka suurin osa tesitä tunteekin aika hyvin.. (: Se on siinä kampin keskusta vastapäätä, tennarin puolella, about Narikkatorin kohdalla. Sieltä saa meikit, shampoot, hiusvärit, aurinkorasvat, hammastahnat, kaikki! Vähän kalliimpaa joo, mutta onhan se helvetin itsekästä hankkia kaikki halvimpana vain että jäisi rahaa ostaa vielä enemmän niitä epäeettisiä halpatuotteita.
Ja oikeesti iso sori, jos nyt pidätte mua nirppanokkana joka kuvittelee tekevänsä kaiken paremin. En todellakaan. Mutta ihan kaikki meistä vois tehdä vielä paljon paremmin.

Nyt voisin vaik nukkuakin, jäis energiaa pelastaa maailmaa taas huomenna ja pelastaa itteeni soittamalla viulua.

;)
Previous post Next post
Up