Taip jau atsitiko, kad vasarą teko būti Bulgarijoje. Viename reklaminiame ale vivaturo prospekte radau, kad Bulgarija augina ryžius. Ryžiai Bulgariškai yra ориз. Tai nėra jų numeris vienas maistas. Iš grūdinių kultūrų, bene silpniausiai kultivuojamas.
Ryžių auginimas: Ryžiai yra šilumą ir drėgmę mėgstanti kultūra ir jeigu tik šios dvi sąlygos išpildomos jie gali augti bet kur. Bulgarijoje jie auginami pagrindinai dvejose vietose: Plovdiv'o-Pažardžik'o srityje (pro kur specialiai prasukau važiuodamas link namų keliu iš Tsarevo į Sofiją) ir Tundža slėnyje. Bandžiau nufotografuoti, bet deja autostradoj sustoti draudžiama, be to aptverta aukšta tvora, o pirmas nusukimas nuo autostrados buvo bene už 50km., tai jau nebegrįžinėjau:
Anksčiau buvo bandoma ir Dunojaus lygumoje auginti, bet kai auginimo kaštai užgožė pelną, buvo atsisakyta, nors šalyje ryžių poreikis vis auga. O ir kaip teigia statistika, paskutiniu metu ryžių derlius kritęs bent pora kartų. Pagal ryžiais apsodintą plotą (tūkst. ha) - 1938m - 10, 1980m. - 166, 1990m. - 106, 1999m. - 10, 2004m. - 57. O pagal ryžių išauginimą (tūkst.t.) - 1938m. - 10, 1980m. - 67, 1990m. - 25, 1999 - 11, 2004m. - 28. Kaip pvz. 2004/2005 m. pasaulinis ryžių derlius yra 401.8 mln.t. Statistinis bulgaras per metus suvalgo 5.9 kg. ryžių. Savo reikmių bulgarai nepatenkina, tarkim 2004m. papildomai importavo 25.5 tūkst..t. ryžių.
Patiekalai iš ryžių: Kiek klausinėjau pajūrio kavinėse ir restoranuose tai jie tokio patiekalo kaip plovas bulgariškai nežino. Ir kaip stebėjau meniu ryžiai pas juos nėra pats populiariausias ingradientas. Pajūryje mačiau keliose kavinėse/picerijose risoto. Nors kai nuvažiavau į Sofiją - ryžių patiekalų pasirodė daugiau: farširuoti ryžiais bulgariški pipirai, įvairūs ale pilaf'ai ale rizotai - ryžiai su vištiena, ryžiai su kiauliena:
Labai gaila, kad nesigavo foto su ryžiais įdaryta bulgariška paprika :(
Ne pirmoje parduotuvėje, bet radau ir bulgariškų ryžių nusipirkti:
Nuotraukos mano, o informacija iš:
cbi.eu, farmer.bg ir econ.bg