Plovas su vyšniomis

May 09, 2009 16:00

Yra nemažai tradicinių receptų su džiovintomis juodomis slyvomis, abrikosais, razinomis, tačiau su vyšniomis tai kažkas naujo ir neįprasto!

Ingradientai:
  1. 700-800gr. višienos
  2. 500gr. sunokusių vyšnių
  3. 500gr. ilgagrudžių ryžių
  4. du-trys vidutinio dydžio svogūnai
  5. dvi-trys vidutinės morkos
  6. galvutė česnako
  7. aštraus pipiro ankštis
  8. 150-200gr. augalinio aliejaus
  9. 1. st. šaukštas cukraus
  10. 1 arb. šaukštas paprasto arba juodojo kumino

Ryžiai: Jeigu ryžiai yra rimtesni (devzira ar bent lazurniy), tai neperplautus, ryžius užpilame šiltu vandeniu ir paliekame porai valandų. Jei tai Krasnodarskiy, Galintos Auksiniai ar prastesni - pamerkti tikrai nereikia, susivirs visiškai. Tačiau prieš pat virimą juos būtinai reikia perplauti šaltu vandeniu.

Vyšnios: Vyšnios (ne trešnės) iškaulinamos, stengiantis kuo mažiau jas sutrinti. Ir iškaulijus nepatingėti pertikrinti ar neliko kauliukų, bo valgant plovą, kauliuku susilaužyti dantį - yra visai ne kas...  Sutvarkytas uogas perdėti į tinkamą indą, užpilti staliniu šaukšteliu cukraus, permaišyti ir užkaisti.


Pavirti išsiskyrusiose sultyse 10min. ir atidėti į šalį. Kitu metų laiku, kai vysnių jau nenusiskinsi išėjęs su triusikais į kiemą, tiks ir atšildytos iš šaldiklio. Atšildyti reiktų ne mikrobangėj krosnelėj ar tiesiog lėkštėje, o šaltame vandenyje.
Viščiukas: nupjaunamos šlaunys ir sparnai. Likusi dalis perpjaunama per stuburą, padalinant ją į dvi dalis. Nuo šlaunų nupjaunamos galūnės, sparnelių galai nukarpomi. Sparnai padalinami į dvi dalis. 
Daržovės: Svogūnai nuvalomi ir supjaustomi plonais žiedais. Nuskustas morkas supjaustyti šiaudeliais. Česnako galvą nuvalyti nuo išorinio lukšto.


Gaminimas: Geriausia gaminti kazane. Neturint kazano, naudoti kuo storesnį puodą, o paskutinę virimo stadiją daryti orkaitėje. Pakankamai įkaitintame kazane įpilti 150-200gr. augalinio aliejas. Įdedame į riebalus viščiuko nugarinę. Vartydami mėsą apkepinti iki aukso spalvos traškaus sluoksnio. Padedam atskirai. Tą patį pakartojame su kitais viščiuko gabaliukais: file, šlaunimis ir sparneliais.


Kepimo metu šiek tiek pasūdyti ir įberti truputį kumino. Kepti neperdeginant iki auksinės skūrelės. 
Zirvakas: Į likusius riebalus sudedame kartu svogūnus bei morkas ir apkepame juos iki švelnaus auksinio antspalvio. Pripilam tris stiklines karšto vandens. Užverdam ir sudedan anksčiau išimtą apkepintą nugarinęJeigu viščiukas paprastas pirktinis broilerinis, tai virimo pradžioje jo nededame, kadangi jo mėsa per švelni ir ji suvirs visiškai, todėl tokią mėsą reiktų įdėti vėliau. Tačiau jeigu viščiukas namų auginimo (kaip kad pas mane), užaugintą ant žolės ir grūdų, kurio mėsa yra kietesnė -  ją galima dėti iškart po daržovių apkepimo... Vėl užverdame ir įdedame česnaką ir pipirą, kuris turėtų būti be jokių įtrūkimų.


Truputį pasūdyti ir palikti šveniai virti ~40min. Jei puodas normalus ir liepsna nedidelė - maišyti nereikia. Išimame mėsą, kartu su česnaku ir pipiriuku ir padedame į atskirą indą. Į tokį atlaisvintą zirvaką sudedame apvirtas vyšnias su visu sirupu. Išmaišome su daržovėmis, užverdame. Skonis turėtų būti rūgščiai-saldžiai-sūriai-švelnus. Galima papildomai pasūdyti, kad zirvakas būtų šiek tiek persūdytas, padidiname temperatūrą ir lygiu sluoksniu supilame ryžius. Kol sultinys geriasi į ryžius ugnį reiktų padinti iki vidutinės, bet svarbu, kad apačia nepridegtų. jeigu taip atsitiks, kad apčioje skyščių jau nebeliks, o ryžiai liks dar kiekti - vandens šiek tiek reiktų dapilti.
Pabaiga: Reikia pasiekti tokią ryžių būseną, kad būtų beveik-beveik paruošti. Tada iš ryžių padaromas kauburėlis, seberiamas likęs kumynas, sudedami atlaisvinti nuo kaulų viščiuko gabaliukai, česnako galvutė, pipiriukas. tada sandariai uždengiame bliūdeliu ir uždedame kazano dangtį.
Per sekančias 20-25 min. plovas turėtų pasiruošti iš savo likusios šilumos. Jeigu ruošiama ant laužo - tai reiktų ir anglis nurinkti, jei ant dujinės viryklės, tai pirmas 10min. palikti minimalią liepsną. Ant elektrinės viryklės visą likusį laiką laikyti minimalią liepsną. Jei puodas plonasienis - laikyti orkaitėje ant minimalios liepsnos (100-120C).


Serviravimas: Prieš paduodant ant stalo rekomenduojama filė gabaliukus susmulkinti. Patiekti sekančiai: ryžius supilti į kalniuką, sudėti file ir tada ant viršaus uždėti česnaką ir pipiriuką.


That's all!
P.S. Tik tuo momentu, kai pradėjau plovą daryti, beieškodamas fotoaparato prisiminiau, kad jį esu palikęs darbe :( Teko nuotraukas daryti telefonine fotokamera. Kai darysiu sekantį kartą, nuotraukas pakeisiu į kokybiškesnes.

Su autoriaus leidimu versta ir adaptuota iš:
 http://www.dunduk-culinar.ru/holiday/holiday-90.shtml

ryžiai, plovas, maistas

Previous post Next post
Up