Фрезерний циркуль

Jan 10, 2022 20:51


Давно хотів змайструвати фрезерний циркуль для малих радіусів (штатний варіант на моїх фрезерах дозволяє радіуси від 120-140 мм). Вивчав різні варіанти від майстрів DIY, але все було складно через вузол регулювання радіусу. Тому вирішив обійтись без нього, висвердлюючи під кожен потрібний мені радіус отвір (оскільки тут можна використати майже всю площу підошви, то не проблема хоч сотню зробити). Як підошву взяв шматок ламінату для підлоги; як вісь - гвинт М3х12:


|


Фрезою D18 вибрав центральний отвір, для робочої фрези D12 і необхідного мені для виробу (підставка під темпер діаметром 54 мм) відміряв 21 мм від центру та зробив отвір під вісь (червона стрілка вказує на неї):


|


Після тестування на шматку дошки вибрав заготовку для виробу (дуб, товщина 15 мм), зробив отвір під вісь; за 5 проходів вибрав кільцевий паз глибиною 10 мм:


|


Поміняв базу фрезера та фрезу (на D8), під візуальним контролем зрізав центральну частину на ті ж самі 10 мм (насправді на 5-7 сотих менше, потім це легко зашліфувати). Тут я поспішив, вже потім схаменувся, що можна було б і зовнішній контур пройти майже наскрізь (залишивши опору для підошви фрезера). Тому довелось грубо обпилювати по розмітці, а потім доводити рашпілем / терпугом / шкуркою:


|


Після фінішного шліфування наніс тавро випалюванням та обробив вазеліновим маслом три рази. Виріб здано до експлуатації:


|

Posted at DreamWidth (
comments)

handwork

Previous post
Up