Копіювальна втулка

Feb 27, 2020 15:58


Я відкрив для себе такий інструмент як фрезер минулого року, і дедалі активніше використовую його у своїй майстерні. І дуже мені не вистачало копіювальної втулки (у комплекті мого Dnipro-M ER-78S вона наче була, але поганої якості і не для кромкової бази). Вирішив зробити втулку самотужки (ідею підхопив у Михайла на ютуб-каналі HeARTWood) з алюмінієвої смуги 40х2 та алюмінієвої трубки 10х1. Для вирішення проблеми співвістності "йшов від центру", спершу зформувавши вісь виробу, а потім обточуючи края на імпровізованому токарному верстаті.

Основні етапи роботи:

1. відпиляв трубку та проточив шийку під посадку у пластину до 9.5мм;
2. відрізав шматок смуги 40х40х2 мм, по центру зробив пілотний отвір;





3. розсвердлив отвір у пластині до 9.5мм;
4. посадив внатяг трубку в отвір пластини, вивірив прямі кути, запаяв як зумів (флюс Ф-64, припій ПОС61) по верхньому краю;





5. грубо відмітив зовнішній край втулки, обпиляв зайве ножовкою;
6. в режимі "токарний верстат" згладив края до правильного круга, і потім доточив в розмір (щоб туго сідало в базу):





7. Розмітив 5 отворів для видалення стружки (плюс візуальний контроль за роботою) під кутом 60°, зробив пілотні отвори і потім розсвердлив їх до 8мм;
8. встановив втулку в базу, знявши перед тим підошву;





9. прикрутив підошву до бази, втулка готова до роботи;
10. зробив нашвидко шаблон з акрилу 3мм завтовшки, попробував - працює!





Оскільки зовнішній діаметр трубки 10мм, а внутрішній 8мм, я використовую пряму пазову фрезу 6мм (7мм не знайшов, а 8мм вже чіплятиме трубку зсередини). Отже шаблон повинен бути на (10-6)/2 = 2мм більший за майбутній паз. Одразу ж вирішив для себе проблему розмітки шаблону:
a) малюю (або знаходжу) контур паза 1:1; b) у векторному редакторі (у мене це LibreOffice Draw) копіюю контур і одразу ж вставляю його на те ж місце (дублюю); c) міняю товщину лінії на 4.0мм; d) перетворюю товсту лінію на контур (Convert / To Contour); e) у щойно створеного контура виставляю властивості Line (тип лінії пунктир, колір чорний); f) прибираю заповнення (Area / None).
Таким чином, у мене суцільною лінією позначений контур 1:1, а пунктирною на 2 мм більший та менший (останній не потрібен, але я не придумав, як його легко позбавитись).

Posted at DreamWidth (
comments)

handwork

Previous post Next post
Up