Лінивий борщ

Jan 22, 2015 19:20

Привіз я з недавньої подорожі на Західну Україну рецепт "борщу для лінивих". Вже кілька разів його варив, останнього разу "під запис" -- тож вирішив поділитись.

Як відомо, при приготуванні борщу є дві технічні проблеми: зберегти колір буряку та вгадати з готовністю квасолі (борщ без квасолі може й має право на існування, але навіщо?) У рецепті "лінивого борщу" ці проблеми вирішуються просто: буряк вариться цілим, а квасоля береться вже готова.

Розклад на 6-літрову каструлю (стільки в результаті його і вийшло), як я зафіксував ("скільки рука взяла", можна плюс-мінус трамвайна зупинка брати): буряк чищений - 572 г, капуста білокочанна свіжа 515 г, картопля чищена 644 г, морква чищена 188 г, цибуля ріпчата 92 г, олія соняшникова 3 ст.ложки, кетчуп 2 ст.ложки, квасоля консервована з томатом 400 г, зелень кропу та петрушки, сіль, перець.

У каструлю налив 4 літри води, поклав 3 чищених (не різаних!) буряки, поставив на вогонь. Доки він варився (десь близько 50 хв, перевіряв зубочисткою) пошинкував ножем капусту, почистив та порізав моркву і цибулю. Готовий буряк витяг із каструлі у тарілку, поставив під холодну воду; у каструлю засипав капусту. На окремій пательні поставив пасеруватись моркву з олією. Почистив та порізав кубиками картоплю, вкинув до каструлі. Додав до моркви що обсмажувалась порізану цибулю, ще кілька хвилин пасерував; потім переніс усе до каструлі. Варений буряк натер на самій крупній терці; коли картопля вже зварилась -- закинув його до каструлі, одразу ж додавши кетчуп та квасолю з банки; потім зелень, сіль, перець -- фініш! Час приготування 1 година 45 хвилин.

Смачного!

info

Previous post Next post
Up