Національний склад Ставропольського краю, 2002 р.

Aug 27, 2011 14:59

Подякуємо за цифри сайту Ставропольстата.

Ці карти цікаві ще й тому, що сам край знаходиться на межі з республіками північного Кавказу, і туди ще з радянських часів іде міграція кавказьких народів, особливо даргінців та вірмен.

У минулому році Ставропольський край разом з кавказькими республіками став центром окремого федерального округу, тому в подальшому можна очікувати пришвидшення міграції кавказьких народів, і більш інтенсивну зміну національного складу.

Адміністративний поділ

У 2002 році росіяни складали 81,6%. Порівняно з 1989 р. їх частка майже не змінилась. Пов'язано це з тим що значна частина (якщо не більшість) росіян, що виїзджали з Чечні, Дагестану та інших республік, осідала саме у Ставропольському краї. Їх постійний притік і утримував їх частку на стабільному рівні. По районах тим не менше відмінності колосальні - від 52-54% у Курському і Нефтекумському районах на кордоні з Дагестаном до 94% у Красногвардійському і Петровському районах на північному заході. У перших двох судячи з усього їх вже зараз менше за 50%.



Вірмени складали 5,5% населення, в основному концентрувались навколо Ставрополя, в районі Кавказьких Мінвод, а також у м.Будьоновськ і Курському районі.



Північно-кавказькі народи, від адигейців до лезгін, складали 4.3% населення. Найбільше було даргінців 40.2 тис., ногайців 20.7 тис, карачаєвців 15.1 тис., чеченців 13.2 тис. У східних районах вони складали 15-21%. У реальності імхо ще більше.



Мусульманські народи складали 6,1% населення. Це в основному північно-кавказці (без осетинів), плюс такі численні у краї народи як азербайджанці, турки, туркмени, татари, курди та деякі інші.



Розподіл районів за другою національністю. Край тут грубо кажучи поділений на вірменську і даргінську частину.



Розподіл за третьою національністю. Тут повне різноманіття.



russia, caucasus, ethnic structure, creative

Previous post Next post
Up