Електоральний кордон

Jun 22, 2011 14:13

Захотілось перевірити наскільки адміністративний поділ впливає на результати виборів. Зробив карту результатів 2 туру виборів 2010 по дільницях у 3 районах, які знаходяться на електоральному кордоні між "помаранчевими" і "синіми".

З "помаранчевої" сторони взяті Піщанський (Т-56,7%, Я-38,8%) і Чечельницький (Т-70,5%, Я-25,8%) райони Вінницької області, з "синьої" сторони Кодимський район Одеської області (Т-30,7%, Я-64,6%). Ці райони відносяться до історичного Поділля, входили до складу Подільської губернії, мають однаковий моноетнічний склад (Піщанський район 97,1% українці, Чечельницький 98,1%, Кодимський 94,8%), приблизно однаковий рівень урбанізації.

Карти районів.
  • Піщанський район (Він.обл.)
  • Чечельницький район< (Він.обл.)
  • Кодимськмй район (Одес.обл.)

  • Зверху зліва Піщанський район, зправа Чечельницький район, знизу Кодимський район.

    Величина кружків показує кількість виборців, що взяли участь у голосуванні - від найбільшого (>1000) до найменшого (<100)

    Пунктиром позначна приблизна межа між Ольгопільським і Балтським повітами Подільської губернії.

    За якість сі вибачєю, робилось на колінці.


    Виходить, що між Піщанським і Кодимським районами перехід відносно поступовий, що не можна сказати про перехід між Чечельницьким і Кодимським. При цьому Чечельницький район набагато більш "помаранчевий", ніж Піщанський, що напевно пов'язане з його близькістю останнього до Придністров'я.

    Цікавим є і факт підвищеного голосування за Тимошенко на тій частині Кодимського району, яка входила до Ольгопільського повіту. Якби не село Серби, яке знаходилося на межі з Ольгопільської сторони, і яке дало дуже високий відсоток за Януковича, то кореляція була би просто вражаючою.

  • Карта Подільської губернії
  • Межа між Кодимським і Чечельницьким районом проходить приблизно там же де раніше проходила межа між повітами. Розрив між результатами у сусідніх селах тут вражає. Наприклад у селі Івашків Кодимського району переміг Януквович 52 на 44, а у селі Червона Гребля Чечельницького района за 3 км від нього перемагає Тимошенко 64 на 33. Пиріжна Кодимського району 56 на 38 на користь Януковича. За 4 км село Бритавка Чечельницького району - 64 на 35 на користь Тимошенко. Село Смолянка Кодимського району 52 на 42 на користь Януковича. У селі Стратіївка Чечельницького району за 8 км - 70 на 26 на користь Тимошенко. Причому всі ці села доволі великі - в кожному на виборах проголосувало по 300-600 осіб, тому випадкові фактори тут виключені.

    По цій карті важко сказати, що і як тут впливає. На прикладі Чечельницького і Кодимського районів залежність результатів від адміністративних кордонів очевидна, але на це можуть впливати і історичні причини - по адміністративним кордонам тут приблизно проходила межа повітів. По Піщанському і Кодимському районах, здається, нічого такого немає. Хоча, можу помилятися.


    creative2, elections, parties, опус, ukraine, 2010

    Previous post Next post
    Up