Частка виборців у населенні. Феномен Донбасу.

Apr 18, 2011 13:46

Камрад kraftdobrovolec підкинув посилання http://www.cvk.gov.ua/drv/vybortsi/ на дані по кількості виборців за регіонами і районами.

Дані в цілому очікувані - вища частка виборців у більш постарілих регіонах (центр, схід), менша - у більш молодих.

Але дуже сильно вибивається з цієї картини Донецька область. У Луганській теж сильно виділяються депресивні шахтарські міста (Ровеньки, Антрацит, Кіровськ, Первомайськ, Брянка та інші). Виходить, що у них виборці складають 77-79% від офіційного населення.


Більша частина, населення що не має право голосу, це очевидно населення віком до 18 років. Даних по населенню до 18 я не знаходив, але є дані по населенню віком до 15 років.


Тут чітко видно, що Донецька, Луганська і Харківська області випадають із тенденції по частці виборців. Але у Харківській обл. це можна пояснити великою кількістю студентів (10% населення області - http://img138.imageshack.us/img138/64/students.png ) з інших регіонів, частина з яких у віці 16-18 років. У Луганській і Донецькій областях при найнижчій в Україні частці дітей (12%) і низькій частці студентів виходить, що 19-22% населення не є виборцями.

Відношення частки населення молодше 15 років, до частки населення, що не мають права голосу.


Така вимальовується картина. У 18 регіонах цей показник коливається у межах 70-80%.
Ще у 1 області - Закарпатській він майже входить у цю межу. Різко виділяється Київ і Київська обл. Не знаю, як поснити ті нереальні цифри (у Києві може впливати те, що 22.7% населення - студенти), але якщо їх об'єднати, то сумарний показник по Київській області з "облцентром" дорівнюватиме 73.2%, якраз у 70-80%.
Тобто у 80% регіонів він коливається у межах 75±5% і я припускаю що це і є нормальним співвідношенням частки дітей <15 років до частки невиборців.
Одеська і Харківська відрізняться не так сильно + можна пояснити великою кількістю студентів. Кіровоградська і Крим під питанням.

А ось для Луганської і особливо Донецької ніяких логічних пояснень не знаходжу.
Можуть бути такі варіанти, що кількість виборців у Донецькій і Луганській областях занижена, або завищена кількість населення. Тоді частка виборців у цих областях буде приблизно дорівнювати 82-83%, як у Запорізькій та Дніпропетровській областях. Причому я схиляюсь до 2-го варіанту - скоріше за все причина у недообліку міграційного відтоку і відповідно завищеній кількості населення.

Через пару днів постараюсь закінчити карту по районах - так це буде видно більш явно.

creative2, elections, 2011, ukraine, age structure

Previous post Next post
Up