Демографічні карти Польщі

Apr 13, 2011 14:42

Знайшлася тут цікава монографія по польській демографії з 1930 років.
http://www.igipz.pan.pl/wydaw/Monografie_5/rozdz6.pdf
Великим плюсом є наявність детальних карт, які я не міг не утягти.
Ось для затравки - коефіцієнт розлучуваності на 10 тис. осіб


Цікавою є кореляція з результатами Президентських виборів 2010 і межами Німеччини, Австро-Угорщини і Росії на початку 20 ст.


http://szhaman.livejournal.com/610111.html

Позашлюбна народжуваність. Тут видно колосальну різницю між патріархальним сходом (колишні території Австро-Угорської і Російської імперій) і "просунутим" заходом (німецькими територіями). Різниця між деякими регіонами досягає 4-5 разів, приблизно така ж як і в Україні.(http://upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/0/07/UkrBitrhM.PNG)


Народжуваність. У перші післявоєнні десятиліття народжуваність була значно вищою у Ziemie Odzyskane. Поступово розрив вирівнювався, та навіть вперед почала вириватися східна Польща. У 2000 році ситуація стала протилежною тій, що була у 1950-1960, тобто на австрійсько-російській частині народжуваність стала найвищою. Хоча регіональні відмінності тут виражені не так сильно, як на картах позашлюбної народжуваності та розлучуваності.


Ситуація зі смертністю особливо цікава. У 1950 явних відмінностей між регіонами не було. До 1960 смертність знизилась, особливо відчутно на колишній німецькій частині. Приблизно такою ж вона залишилась і у 1970. До 2000 року за смертністю вирвалась вперед російська частина, трохи підросла німецька, тоді як австрійська майже не зросла.


Природний приріст майже весь час був найбільшим у західній Польщі. Але вже у 1970 з німецькою частиною зрівнялась австро-угорська. У 2000 році найвищий природний приріст спостерігався у австрійській частині та північних воєводствах німецької частини. Депопуляція почалась у районах промислових і найбільш урбанізованих воєводств - Сілезького та Нижньосілезького колишньої німецької частини. Та найбільш сильна депопуляція спостерігалась (хто б сумнівався:) на колишніх територіях Російської імперії - максимум у Лодзькому і Підляському воєводствах. У Польщі, як і в Україні демографічний кордон між колишніми Російською і Австрійською імперіями дуже відчутний (хоча і менше ніж в Україні), і все вказує не на користь на Російської імперії...

extramarital birth rate, birth rate, poland, natural growth, death rate, divorce rate

Previous post Next post
Up