Релігійний склад 1897

Apr 04, 2017 20:16

Релігійний склад населення великих населених пунктів Волині, Поділля та Київщини за переписом 1897 р.
http://datatowel.in.ua/pop-composition/religion-rb-settlements-1897

1. Черкаський і Ольгопільський повіти дуже сильно виділялися за кількістю великих населених пунктів. Там і зараз села відносно багатолюдні.


2. Католиків у великих поселеннях відносно мало - вони жили більше у звичайних селах, з населенням до 2 тис.
3. Звичайною була ситуація коли міста-повітові центри поступалися за населенням містечкам свого повіту. У Васильківському повіті найбільшим н.п. була Біла Церква (35 тис. проти 13 тис. у Василькова). У Брацлавському повіті - Тульчин (16 тис. проти 8 тис. у Брацлаві)
У Канівському повіті найбільшим населеним пунктом було містечко Богуслав (11 тис.), Липовецькому - Іллінці (10 тис.), у Летичівському - Меджибіж (8 тис.), у Літинському - Хмільник (13 тис.), у Ольгопільському - Бершадь (9 тис.), в Ушицькому - Дунаївці (8 тис.), у Ямпільському Чернівці (9 тис.)
4. У селах, навіть великих, юдеїв було дуже мало. Хоча у найбільшому селі, київській Деміївці, їх було майже половина, але це унікальний випадок.
5. Найбільша частка юдеїв - Томашпіль (91%), нині райцентр Вінницької області, та Богопіль (82%), нині частина Первомайська Миколаївської області.
6. Найбільша частка римокатоликів - Городок (49%), нині райцентр Хмельницької області, та Чернівці (37%), райцентр Вінницької області.
7. У Брацлаві 13% старообрядців.

tables, census 1897, religion

Previous post Next post
Up