Духовенство у 1897 р.

Oct 12, 2012 11:00

Власне, карта дуже красномовна. Багато спільного з розподілом спадкового дворянства. Звертає на себе увагу підвищений відсоток російськомовного духовенства на правобережжі - в регіонах переважання польської шляхти. Що цілком прогнозовано - існували цілі програми з переселення на прикордоння "стійкого" великоруського духовенства і дворянства з ( Read more... )

creative1, census 1897, ukraine, historical population, ethnic structure, religion

Leave a comment

uawarrior_south October 12 2012, 14:46:44 UTC
Дякую, цікаво.

Ремарка: мова не означає ідентифікацію - для НЕ-великоросів Рос імперії.
Українське духовенство виховало багатьох самостійників - але не досить.
Враховуючи вплив ієрархії РПЦ, яка всуціль була чужоземна і чороносотенна (великоросійсько-націоналістична)- ніяких суспільних впливів самодіяльність багатьох свідомих патріотичних священиків-українців не мала, на жаль.

Щоб із етно-культурного масиву виділити націю - потрібна РЕЛІГІЙНА різниця. Хай і така не-значна як між римо-католиками Польщі та греко-католиками Західної України. Але існували дві спільноти протонаціонального характеру.

В Рос імперії, поза автокефальною національною Церквою - етно-культурні ознаки є лише зовнішній лакмус, маргінальність - що ясно довели часи УНР.
Білоруси - приклад ще яскравіший, мд.

ЗИ. Великроросів це не стосується - зверніть увагу на Донецьк та Одесу.

Reply

ext_1032574 October 12 2012, 16:09:33 UTC
великоросійського націоналізму не може існувати за визначенням, лише нацизм і совінізм у кращому випадку

Reply

uawarrior_south October 16 2012, 13:07:38 UTC
Вони себе так називають.
В принципі в Європі націоналіст = то скажений расист та антисеміт, спасибі тамтешнім лібералам. Росіяни запозичили саме цей європейський контекст розуміння "націоналізму" - як шовіністичної, екстремістської ідеології типу гітлерівського нацизму. Великоросійський націоналізм тому повністю відповідає.

Reply

pollotenchegg October 12 2012, 16:56:43 UTC
"Враховуючи вплив ієрархії РПЦ, яка всуціль була чужоземна і чороносотенна (великоросійсько-націоналістична)- ніяких суспільних впливів самодіяльність багатьох свідомих патріотичних священиків-українців не мала, на жаль."

Це було більш характерно для правобережжя.

"Великоросів це не стосується - зверніть увагу на Донецьк та Одесу."

А що там?

Reply

uawarrior_south October 16 2012, 12:53:27 UTC
Донецьк і Одеса - тоді сині п*ятна ) - вони і зараз сині вже по самоідентифікації.

Reply

bridgeur October 13 2012, 13:10:58 UTC
>>Щоб із етно-культурного масиву виділити націю - потрібна РЕЛІГІЙНА різниця. Хай і така не-значна як між римо-католиками Польщі та греко-католиками Західної України.

А між поляками і литовцями? Шведами і фінами? Німцями і естонцями з латвійцями? Угорцями і словаками? ...

Reply

uawarrior_south October 16 2012, 13:03:37 UTC
Привіт Бріджер, радий Вас чути :)

Ви як завжди з корабля на бал - при формуванні(!!) нації релігійний чинник визначає центробіжну роль.

До чого тут взаємостосунки?
Релігія - це не сокира, якою треба вдарити по голові ближнього (хоча деякі наші брати у Христі і активно намагаються спростувати це твердження - але то їх головний біль).

Шведи - організувалися навколо Шведської Простестанської Церкви - і навіть зараз 90% шведів до неї належить попри рекордний (!) атеїзм і ті самі "атеїсти" (чи як їх назвати) продовжують активно хрестити дітей.

Поляки - то взагалі еталон релігійної нації. Поляк = Католик!
Цим все сказано.

Німці - це витвір протестантів Лютера і частково Святої Римо-Католицької Церкви.

Те саме стосується угорців, фінів, словаків, латвійців тд - немає жодної нації атеїстів.

А сприймати віру - як знаряддя асиміляції чи знущання із сусідів - це політичні теорії, які погублять тих, хто їх сповідує. Не плутайте грішне з праведним.

ЗИ. І вітайтеся Бріджер - а то я подумаю, що Ви не раді мене бачити :))

Reply

bridgeur October 16 2012, 14:24:09 UTC
Доброго дня, Воїне )

Націєтвірних чинників багато. Релігія - потужний ідентичнісний чинник, але далеко не єдиний. Бо інакше на місці сучасної німецької нації виникла б не одна, а як мінімум дві. На додачу до австрійців і німецьких швейцарців.
І наведені мною пари - це не про взаємостосунки, а про релігійну спільність, попри яку формувались різні нації.

Націєтворення у Європі - це приблизно кінець ХVIII - перша половина ХХ ст. Людина була вкрай обмежена у виборі своєї релігійної ідентичності. Вона майже завжди була приписана до "батьківської" релігії. То звідки б взятись атеїстичним націям?
Але якщо сьогодні більшість шведів чи чехів не сповідують християнство, то як ми можемо назвати ці нації християнськими? Хіба що пост-християнськими.

ЗІ. Ок )

Reply

uawarrior_south October 16 2012, 15:06:09 UTC
Згоден, що не єдиний - але і без нього ніяк.

Можна відійти від націй вглиб історії - чи існує (існувало?) атеїстичне примітивне суспільство?

З чехами (і скандинавами - шведами, норвегами, фінами) - вони типу атеїсти, але ціна на хрестини стабільно росте, як і черга (цікавився питанням, місцеві скажімо шведи самі в шокі). Я не знаю як це оцінити - колись вони точно були християнами - а зараз самі не можуть сформулювати власну ідентичність. Можна мабуть назвати їх постхристиянами - якщо вони не проти.

Reply

bridgeur October 16 2012, 15:54:38 UTC
У часи формування націй релігійна тотожність була майже у всіх. І вона була майже виключно групова. То ж тоді - ніяк. Але ті ж українці - свідчення того, що нація може будуватись з різних етно-релігійних спільнот ("етнічні" православні і греко-католики ( ... )

Reply

uawarrior_south October 17 2012, 13:15:07 UTC
Ми по різному оцінюємо явища теїзму і атеїзму, та їх виникнення, оцінку та роль в історії. Скажу лише, що релігійний досвід людства нараховує десятки тисяч років, і атеїзм є лише його форма, карикатурна звісно.
***

Ціна на хрещення в Лютеранській Церкві Швеції та черга на звершення в головних соборах - інформація із Швеції, висить у відкритому доступі - атеїсти і теїсти місцеві сперечаються самі щоб це значило.

Reply

bridgeur October 17 2012, 13:41:14 UTC
Вітаю!

Давність не обов"язково свідчить про придатність.

Reply


Leave a comment

Up