Українські селяни автоматично кинулися

Mar 12, 2013 15:32

Знайшов ось таку книжку



В ній Василь Кук, Головний Командир УПА, каже, що УПА взагалі не знищувала польське мирне населення. Це робили спраглі помсти українські селяни.



Більш за те: за словами пана Кука, УПА було дуже тяжко стримувати кровожерних селян. Цікаво, що кровожерність в українців Волині виникла не одразу після того, як з краю зникли польські поліціянти та військовики, а аж через 3 роки.





А ось сторінка 310 другого тому "Літопису УПА".



Тут вже йдеться про "Акцію нищення поляків", котра є частиною "нашого відношення до поляків". Відношення це в УПА формують не кровожерні селяни, а "компетентні чинники".

Чи тут хтось бреше - чи в редакцію "Літопису УПА" пролізли вороги.

А ось тут відомий націоналістичний історик Володимир В'ятрович цитує наказ Проводу ОУН(б)

Volodymyr Viatrovych _ 14.07.2011 15:14
Наказ 1944 Крайового проводу ОУН про проведення антипольської акції в Галичині від 5 травня 1944: «З огляду на офіціяльну поставу польського уряду в справі співпраці з совітами, треба поляків з наших земель усувати. Прошу це так розуміти: давати польському населенню доручення до кількох днів випровадитися на корінні польські землі. Коли воно не виконає цього, тоді слати боївки, які мужчин будуть ліквідувати, а хати і майно палити (розбирати). Ще раз звертаю при цьому увагу на то, щоби поляків закликати до покинення земель, а доперва опісля ліквідувати, а не навпаки".

Крім того, як виглядала така "автоматичність" можна прочитати спогади, наведені в останній книзі Володимира В'ятровича.



Аргумент про "самодіяльність" - це улюблена фішка тих, хто заперечує Голодомор: там же теж не знайдено інструкцій про те, що селяни мають вмирати від голоду.

Але сама ситуація, коли місцеві керівники УПА змушують селян вбивати сусідів-поляків свідчить про, м'яко кажучи, нещирість деяких авторитетних представників ОУН та УПА в їхній демонізації українського селянства.

УПА, кліо

Previous post Next post
Up