я захворів. в мене температура під 40. а все чому? бо УПА боролась ще й за права людини...

Oct 11, 2012 16:04

навздогін

Але є ще позитивний приклад - наша УПА. Її саме ім’я говорить за себе «Українська повстанська армія», вона повстала проти окупантів: проти німців, а головне - проти НКВД. УПА повстала, щоб боронити права людини.

Архієпископ Української греко-католицької церкви Блаженнійший Любомир (Гузар)

Наказ 1944 Крайового проводу ОУН про проведення антипольської акції в Галичині від 5 травня 1944: «З огляду на офіціяльну поставу польського уряду в справі співпраці з совітами, треба поляків з наших земель усувати. Прошу це так розуміти: давати польському населенню доручення до кількох днів випровадитися на корінні польські землі. Коли воно не виконає цього, тоді слати боївки, які мужчин будуть ліквідувати, а хати і майно палити (розбирати). Ще раз звертаю при цьому увагу на то, щоби поляків закликати до покинення земель, а доперва опісля ліквідувати, а не навпаки".

Poll наказ



я звертаюсь до цього наказу, оскільки це - беззаперечна позиція керівництва УПА. було ще й таке...

- Це байдуже, якими вітрами, я всюди буваю. Мене цікавить от що. Вчора я був за річкою, он на тамтих хуторах, - показавши головою в бік хуторів, - там я довідався про жахливі речі. У тому селі щезло 16 сімей повністю зі старими й дітьми. Я хотів би знати, чому і в ім'я чого чиняться такі нечувані страхіття ?

- Мене дивує, що ви з такими питаннями прийшли до мене. Ви ж зустрічаєтесь іноді навіть з найбільшими нашими зверхниками, оце їх і питайте, - відповів Чумак.

- Це « найбільше » начальство не приказувало вам винищувати тих 16 сімей, це вже безпосередньо ваша робота.

- Я ж виконую накази і все ! Зрозуміло ?

- Ви вершите судьби людей, - жити їм чи не жити і кому саме. Ви вбиваєте дітей. Розумієте, що це значить, вбивати дітей ? - з обуренням сказав я і, не прощаючись, вийшов.

Довго я думав про ту страшну трагедію. Мені ввижалися останні хвилини тих нещасних матерів і їх маленьких дітей. Мені здавалося, що я чую їх останній стогін, їх передсмертний докір. На душі було важко, важко і чорно. Незабаром, десь через декілька днів до мене прискакав на коні зв'язківець із листом від крайового референта Безпеки Митли.

(...)

- Що це там у вас трапилось із районовим референтом Безпеки ? - запитав Митла.

Я розповів їм обом все з самого початку. Про те, що зліквідовано 16 сімей без суду й слідства разом з малесенькими дітьми і за свою розмову з районовим референтом Безпеки - Чумаком. Митла весь час хмурився і ламав пальці на руках, що аж лускали. Крилач також вислуховував мене з явною неприхильністю.

- Совіти незадовго захоплять всю Волинь, отож, - якби ви хотіли, щоб ми залишили їм готову аґентурну сітку ?

- Поки є змога, ми повинні з корінням виривати все те, на чому може закріпитися совітська влада, - сказав Митла.

відсіля

але тут завжди можна сказати, що це - перегини на місцях - наказу керівництва-то нема. щоправда, про Голодомор можна сказати те саме...

УПА, опитування, кліо

Previous post Next post
Up