Наша Росія

Dec 03, 2008 16:32


Сьогодні вчергове утвердився в розумінні того, що російською я розумію тексти значно краще, ніж будь-якою з іноземних. Так, російська мова для мене - друга рідна. Але українці, для яких вона такою не є, все одно здебільшого надають перевагу саме російській - при пошуку в ґуґлі, виборі книжок і т.д.

Мова в даному випадку - це ще й світоглядна основа. Ми перебуваємо в російсько-радянському світоглядному контексті, сміємося над тими ж чебурашками, задорновими й жиріками, що й мешканці Владивостока чи Брянська. Мешканцям Львівщини російські мислеобрази значно ближчі, ніж польські, а мешканцям Закарпаття - ніж словацькі чи угорські.

Колись я вирішив, що треба мати уявлення не лише про "рідну" російську і "ґлобалістичну" євроамериканську систему координат - і почав вивчати польську. Допомогло, але лише частково. Польська світоглядна система (при всій її близькості чи навіть "рідності") не може у спілкуванні між незакерзонськими українцями виконувати символьно-комунікаційної функції. Польща для нас не набагато ближча, ніж для мешканців європейської частини Росії.

У своїй мові ми використовуємо російські образи, російський (або калькований з нього) сленґ. У інтернеті ми перебуваємо у спільному інформаційному просторі: дивимось російські сайти, коментуємо їх, росіяни в свою чергу частенько коментують і дивляться наші. В цьому плані Україна недалеко втекла від якось суб'єкта федерації типу Тиви чи Якутії.

Який висновок з цього всього? ХЗ. Зробіть самі.

Польща, власне, Московія

Previous post Next post
Up