Click to view
У цьому відео я зроблю холодець до новорічного столу у автоклаві! Багато людей не уявляють новий рік без традиційного стола, на якому обов'язково має бути олів'є, оселедець під шубою, бутерброди з ікрою та, звичайно ж, холодець! Саме приготування останнього - дуже довгий та трудомісткий процес. Спочатку треба довго вимочувати м'ясо, потім варити його 6-8 годин, чекати, щоб воно охолонуло, розкласти по формах, залити бульйоном і, нарешті, залишити у прохолодному місці для застигання на добу. Взагалі, і без того новорічні свята для багатьох жінок - справжній марафон: треба встигнути прибрати та прикрасити оселю, зробити всі необхідні б'юті-процедури, підготувати сукню, привітати рідних та близьких зі святом і накрити смачний красивий стіл. Тому думка про багатогодинний процес приготування холодцю викликає тугу і часто від неї відмовляються. Тим більше, що від такого довгого варіння в оселі залишається стійкий характерний запах. Якщо ви любите холодець, але не хочете довго коло нього поратися напередодні новорічних свят - можу запропонувати вам альтернативу. Це - холодець у автоклаві. Точніше, його лайт-версія - заливне. Головним плюсом автоклаву в даному випадку є те, що ви можете приготувати заливне заздалегідь, і воно спокійнісінько дочекається свого часу у герметичних банках. До того ж, це дає можливість зробити порційну подачу, яка зараз виглядає актуально та цікаво. Рецепт холодцю: півтора кілограми курячих гомілок, 1 цибулька, 1 морква, півсклянки волоських горіхів, 6 зубчиків часнику, 6 горошин чорного перцю, 1 лавровий листочок, столова ложка желатину та сіль. Спочатку заливаємо курячі гомілки водою, щоб вона трохи покрила м'ясо, та ставимо на вогонь. Знімаємо піну, доводимо до кипіння. Потім кладемо цибулю разом із кожурою (вона дасть красивий золотавий колір), моркву, горошини чорного перцю, лавровий листочок та сіль. Варимо близько п'ятдесяти хвилин. За цей час я подрібнюю півсклянки волоських горіхів. Це надасть нашому заливному ледь пряний та пікантний смак. Коли м'ясо зварилося, я дістаю його з бульйону, даю трохи охолонути та ріжу невеликими шматочками. Шкірка нам не потрібна, але якщо вам подобається - можете залишити. Зварену моркву теж можна порізати та додати до м'яса. Бульйон проціджую. Столову ложку желатину заливаю половиною склянки бульйону десь на тридцять хвилин. Часник подрібнюю та відправляю до м'яса з морквою. Туди ж висипаю волоські горіхи. Перемішую. Коли желатин набухне - змішую його з рештою бульйону. Прогріваю на невеличкому вогні, щоб розчинився. По банках розкладаю підготовлену курку та заливаю бульйоном. Закриваю кришками і відправляю у автоклав. Перед подачею прикрасьте баночки за своїм смаком. В автоклаві таким чином ви можете закрити і заливне з риби, і традиційний холодець, і будь-що на свій смак. Різниця у тому, що це можна зробити у зручний для вас час і трохи розвантажити передсвяткові дні. Смачного!