зе-мафія "готується" до опалювального сезону. Нова схема дерибану бюджету України.

Oct 05, 2023 08:26


Навесні на сайті компанії АТ "ДТЕК Одеські електромережі" з'явився документ - протокол зібрання акціонерів. На зборах ухвалили рішення вивести на рахунки компанії, зареєстрованої в Нідерландах, понад 100 мільйонів доларів. Інші підрозділи ДТЕК в Україні взагалі не оприлюднювали результати зібрань публічно, проте джерела журналістів 24 каналу підтвердили, що така ж сума фігурує в кожному тексті зібрань акціонерів по всій країні. Тож, ймовірно, ДТЕК розпочав масовий вивід валюти з України.

Куди виводять кошти

Згідно з документом, акціонери дали згоду на "щедрий переказ коштів" компанії DTEK GROUP B.V., зареєстрованій у Нідерландах, а також іншим юридичним особам, у яких компанія володіє корпоративними правами. АТ "ДТЕК Одеські електромережі" викупили у DTEK GROUP B.V. облігації на суму 20 мільйонів доларів.

"Ще 100 мільйонів доларів одеська компанія передала "голландцям" як фінансову допомогу. Крім того, інші 100 мільйонів доларів тимчасово доступних коштів акціонери "Одеських електромереж" вирішили розмістити в АТ "Перший український міжнародний банк", - з'ясували розслідувачі.

ДТЕК хоче отримати від держбанків України майже 5 мільярдів гривень !!!

Ці фінансові операції відбуваються на фоні заяв материнської компанії "ДТЕК Енерго" про бідне становище та брак коштів не лише на відновлення ушкодженого обстрілами обладнання, але й на планові ремонти.



Через пошкодження від атак наприкінці минулого осінньо-зимового періоду були недоступні 1,4 гігавата потужностей теплової генерації ДТЕК. На їхнє відновлення потрібно щонайменше 7 мільярдів гривень.

"В умовах війни - обсяги колосальні, тому для покриття такої величезної суми розраховуємо передусім на кредитну програму від уряду. "ДТЕК Енерго" сподівається отримати від державних банків України майже 5 мільярдів гривень за програмою пільгового кредитування "5-7-9%". Більшу частину кредитних коштів, а саме - 3,5 мільярда гривень, витратять на плановий ремонт ТЕС", - сказав генеральний директор компанії Ільдар Салєєв.

І гендиректор пояснює це тим, що власний прибуток компанії витратили на ремонт станцій, розташованих поблизу зони бойових дій. На деяких станціях дуже багато руйнувань або ж вони розташовані близько до зони бойових дій, тому банки не бажають кредитувати.

"Але ж потрібно залучати ресурс, щоб таке обладнання могло працювати та підтримувати енергосистему в опалювальний сезон. У результаті тепер нам не вистачає коштів на планові ремонти", - зазначив Салєєв.

Поточна ремонтна кампанія зросте у вартості в 1,5 раза. Причина цього, за словами гендиректора, - необхідність глибинних ремонтів ТЕС через їхню посилену роботу минулого опалювального сезону, й інфляцію, яка додала до вартості 25-30%.

джерело

зе мафія, ЗЕЛЕНСКИЙ, ахметов, Україна

Previous post Next post
Up