Савва Новаков

Jan 05, 2014 17:28



Внезапно на 29 декември 2013 г., в 78-годишна възраст, почина изтъкнатият историк-българист от Молдова, старши научен сътрудник, д-р по история Сава Новаков.
Д-р Сава Новаков е роден на 14 февруари 1935 г. в  българско село Кортен (Кирютня), Молдова. Средно образование получава в родното си село. След това завършва исторически факултет на Молдавския държавен университет. Повече от десет години работи като учител и директор в родното си училище. През 1972 г. завършва докторантура и получава научна степен доктор по история, а също придобива  звание старши научен сътрудник.  След това    работи в Молдовската академия на науките: младши,  водещи научен сътрудник, а от 1989 г. е един от инициаторите и създателите на секция „Българистика“, която оглавява с малко прекъсване до излизането си на пенсия и преселване в България през 2012 г.
Цялата научна дейност Сава Новака посвещава на своите бесарабски българи-сънародници, на своето родно село. С голям ентусиазъм и веотдайност издирва документи, пише една след друга научни работи. Ученият е автор на десет монографии, сборници, повече от 200 научни и научно-популарни  издания. Основната тематика на трудовете му е стопанският живот на българските преселници в Бесарабия през XIX- XXвек. На товапроучване той посвещава фундаментална монография „Социально-экономическое развитие болгарских и гагаузских сел Южной Бессарабии”. Пише и за обществените прояви на бесарабските българи, като  първи започва да проучва участието на бесарабските българи в Българското опълчение.
С голяма любов още като учител започна да изследва  и историята на своето мило село Кортен. Тази работа той продължава практически до края на своя живот. Първоначално публикува брошурапо тази тема, а след това излизат три монографии, в последната (2009 г., съавтор Н. Гургуров), се разглеждат и връзките между двата Кортена -  българския и молдовския. И това не е случайно, бъдещият учен е един от инициаторите и организаторите на установяване връзки между тези две селища в далечните 70-те години на ХХ век.
Сава Новаков е активен участник на цялата тази  дейност, която повече от двадесет години се осъществява за възраждането на   българите в Молдова: формиране на българските структури, обучение на родния език и история, издаване на българска литература, отбелязване на български празници  и т.н.
Наред с изявата му като голям учен, общественик, патриот, ние добре познаваме Сава Новаков  и като всеотдаен мъж, любещ баща, свекър и тъст, дядо.
Винаги ще ни липсва Бай Сава!
Изпращаме нашето съболезнование към децата  му, роднитите   и близките му.
Вечна памет !
БЪЛГАРИСТИТЕ   ОТ МОЛДОВА

Источник: Българската община в Республика Молдова

болгаристика, наука

Previous post Next post
Up