Размышления про вакцинацию. Что-то в этом есть или

Mar 13, 2021 07:58

Взгляд с другого угла.

Олена Монова

І знову про вакцини.

Почати свій пост хочу з того, що я нікого ні до чого не закликаю наразі. Не агітую ані за вакцинацію, ані проти: у нас вільна країна, кожний робить вибір сам. Не лобіюю жодну з ковідних вакцин, кожен знову ж таки може обирати сам. Та зараз і вибору немає поки що. Але коли (і якщо) буде, ви зможете обрати власний алгоритм: щепитись безкоштовно тим, що буде в наявності; обрати комерційний варіант всередині країни (сподіваюся, ці пропозиції до літа-осені стануть доступними); обрати комерційний варіант закордоном, коли там відкриється така можливість; забити на все і не щепитись взагалі.

Але сьогодні я не про те. Я хочу зробити останню спробу достукатись до свідомості. Поговоримо про вакцини не в якості спасіння людства від смерті, а як про бізнес. Бізнес, який приносить неосяжні гроші. Бо чогось раптом всі забули, що фармбізнес є одним з найприбутковіших на сьогоднішній день в світі, а фармацевтичний ринок - один з тих, який своїми звірячими законами може легко удєлать коза ностра. Словосполучення «фармацевтична мафія» народилося не на порожньому місці.

А тепер давайте моделювати ситуацію, без прив’язки до імен, компаній і назв препаратів. От є пандемія, яка косить людство і зупинятись поки що не збирається. Бо ніякий вірус не зупиниться, поки не забере своє. І є Біг Фарма, яка завзято береться рятувати людство, а заодно покласти до кишені багато-багато баблішка. На авансцену виступають дві-три великі компанії (одне ім’я ми з Нора Макарова спрогнозували ще рік тому, звісно що вгадали), рвуть тєльняху на грудях, кажуть «ми всєх спасьом» і починають варити вакцину. У них для цього є все: гучні імена, репутація, наукова база, багато грошей. В час Х вакцина готова, починаються етапи випробувань, все за протоколом, але в дуже, дуже пришвидшеному темпі, бо ж пандемія. Потім вакцина починає наводнювати великі заможні країни, її закупають в циклопічних масштабах. Мало того, попит вже в кільканадцять разів перевищив виробничі можливості.

Аж раптом.
З’являється ще один виробник. Не з таким гучним ім’ям (але достатнім для того, щоб йому більш-менш довіряли), не з такими можливостями і баблом (але це компенсується ентузіазмом) - і випускає свою вакцину. Яка: 1. дешевша разів так приблизно в десять; 2. набагато цікавіша з точки зору логістики, бо транспортування і зберігання не потребує наднизьких температур; 3. має досить пристойну ефективність, хоча і дещо меншу, ніж у великих пацанів (принаймні з того, що заявлено).
Ну і як козир - новий гравець швиденько прикинув хуй до носа, роззирнувся, побачив, що великі пацани вже захлинаються у замовленнях, попит не падає, лише наростає, а потужностей для виробництва всередині Європи і Штатів катастрофічно не вистачає на таку кількість, - і оперативно, в короткі терміни домовився в Індії з найбільшим заводом по виробництву вакцин в світі (більше 60% світового ринку на мінутачьку). Поступово почав нарощувати оберти і обганяти великих пацанів на віражі.

А тепер питання для тих, хто дочитав до цього місця і не впав вобмарак: що в такому випадку будуть робити великі пацани? Сидіти тихо? Плескати в долоньки, бо нова зайва вакцина то ж є добре, бо планета ж апаснастє? Та щас! Великі пацани перезирнуться, помацають себе за кишені і скажуть «ей бро, а ми втрачаємо гроші, здається, треба щось робити».

І почнуть робити, звісно. Почнуть велику, потужну, професійну інформаційну кампанію по мочилову конкурента. Боротьбу, в якій немає правил, а є лише гроші. Задіяне буде все: роздування будь-якої побочки у вакцини-конкурента до космічних масштабів (хоча побочка є у всіх абсолютно вакцин, і у великих пацанів вона теж є); масштабне вкидання фейків; педалювання теми «Індія брудна країна, сцють в Ганг і п’ють, кококо»; підміна понять «після вакцинації» на «внаслідок вакцинації», це взагалі класика жанру. І ціла армія ботів в соцмережах для просування цих наративів. Ну і ще багато всього, що я побачила лише за останній тиждень, перераховувати детально мені лінь.

Буду напевно завершувати, бо я втомилась, та і великих сподівань, що цей пост щось зрушить, в мене немає. Ще раз повторюсь, що я нікого ні до чого не закликаю, кожен мусить думати сам, добре б ще було аналізувати інформацію. Наразі я не знаю (і ніхто не знає), яка з вакцин покаже себе якнайкраще врешті решт, з найбільшою ефективністю і з мінімумом побочок. Хто зійде з дистанції, а хто на ній залишиться до фінішу. Може хтось з великих пацанів, а може той наглий мєлкій пиздюк, якого зараз мочать з усіх сторін. Ніхто, ніхто на цей момент не може цього знати, бо вся ця історія тільки на старті.

А от мочилово конкурентів в інфопросторі можуть бачити всі, коли воюють всі проти всіх. Ну якщо дивитись уважно, звісно, і якщо з брів не стікає занадто багато жовтого.

А тепер я вимкну сповіщення до цього допису і піду на декілька днів з фейсбуку (але ввечері буду заглядати і найбільш хамовитих відстрілювати, бо санітарія наше всьо), бо вже немає сечі дивитись на ці борошна. І це останній мій допис на тему вакцинації в цьому епідсезоні, ібо да.

І наостанок ще раз напишу, капслоком, щоб навіть сліпошарі побачили: Я НЕ ЛОБІЮЮ ЖОДНУ З ВАКЦИН. І не стверджую, що оця краща, а оця гірша. Я лише закликаю вимкнути емоції і подивитись на це як на бізнес, де є свої закони. Не більше, але й не менше.

Звідси

мнение

Previous post Next post
Up