Про свято

Oct 13, 2020 22:37


   Я мушу зізнатися в тому, що до 2014-го в цей день нічого не святкував.

Спочатку на 14-те жовтня випадало свято покрова пресвятої Богородиці. За легендою, київське військо Аскольда (і Діра) штурмувало Царгород (Константинополь), а в ніч з 13-го на 14-те жовтня 860(?) року цар Михаїл з патріархом Фотієм молилися до ранку і мокнули у море полу ризи Богородиці. Звісно, такі заходи не могли минутися марно: діва Марія накрила всіх покровом, внаслідок чого військо Аскольда (і Діра) не побачило ворогів. (А ще в них бурею розкидало всі кораблі, але то таке).

Аскольд (чи то скандинав з загону Рюріка, чи то нащадок Кия) був настільки вражений, що негайно прийняв хрещення. Чи змінив віросповідання Дір - невідомо. Він в цій історії взагалі мерехтить - то він є, то його нема; а деякі фахівці з історії вважають, що такого лицаря взагалі не існувало.

Це одна версія, а за іншою пресвята діва Марія не дала штурманути Царгород нащадкам Агарі - арабам. Юродивий Андрій побачив, як вона йде по небу та укриває місто покровом. Треба розуміти, що відразу після цього араби з вереском та лементом втікли з-під стін славетного міста.



Я, слава богу, атеїст; свят, що їх вигадали попи, не визнаю; історії на кшталт оцих, про покрови, для мене знаходяться за межами здорового глузду та звичайної притомності. Там, скоріш за все, візантійці просто відкупилися від Аскольда (і Діра, якщо він таки був), саме тому руси раптово облишили бачити в них ворогів  та зняли облогу - начебто є спогади про те, що вони привезли велику здобич.

Хто хоче, той хай святкує.

Також цей день вважається днем створення УПА. Але тут справа непроста, і я зацитую істориків з робочої групи при урядовій комісії, що нею займалися:



Мені здається невірним виокремити якусь одну організацію та влаштовувати свято на ії честь, а про інші й не згадувати.

До того ж:



Розберемося. Українскі повстанці добряче насипали перцю під хвоста москалям - ще в їхніх онуків припікає.

Якщо кому цікаво, книга - ось тут:



shron2.chtyvo.org.ua

На 14-те жовтня припадає ще одне свято, указ про яке підписав Кучма.



Так, я вважаю, що завдяки козакам утворилась наша держава. Мене з дитинства цікавила ця темя. Я жив на Росії та зачитувався книгами про козаків: «Посол Урус-шайтана» Малика, «Коли промовляють фальконети» Хорунжого, «Козацькому роду нема переводу» Ільченка, «Хаджибей» Трусова.

Кажуть, що саме на покрова козаки виїзжали з Хортиці зимувати по домівках, лишаючи загін для несення чергування.

Вітаю всіх причетних з Днем Українського козацтва!

Ну й нарешті, чому я святкую завтрашній день. Останній президент України Петро Порошенко  встановив щорічно 14-го жовтня відзначати День захисника України.

Вибачаюсь за пафосність, шановні читачі, яки осилили статтю до цього момента, але цей день - не є суто військовим святом; це свято для всіх - і військових, які боронять країну на нулі, і волонтерів, і тих, хто хоч раз допоміг фронту. Мені якось довелось зварювати та пити шипшину з коробки від кофе, до якої був причеплений папірець з надписом, що це для захістників України. Я не дуже люблю шипшину, але заварював та пив, бо дитина збирала, руки колола - і вона також є захисником.

Доречі, й ті, хто в тирнеті перетворив москальску інформаційну навалу на жалюгідне скавчання - теж захистники.

Зі святом, захистники України!

Україна, цей день в історії, война, УПА, религия, патриотизм, волонтеры

Previous post Next post
Up