Метафізику на замітку. The Warp and Woof of Metaphysics: How to Get Started on Some Big Themes

Feb 22, 2015 10:17

Це одна з перших статей, яку нам приніс читати наш викладач з логіки, що став згодом моїм науковим керівником. Спейд написав цю статтю як учбовий матеріал для свого курсу метафізики. Здається вона ніде паперово не опублікована, принаймні посилаються всі на її версію онлайн.

Ця стаття стала для мене програмною. Це просто і геніально. Сьогодні увечері витратила 3 години на її перечитування ф контексті дисертації. Якщо хто не знав, то філософія - це перечитування тих самих текстів. Отож зміст:
В середньовіччі було два типа метафізики: платонівська та аристотелівська.

Згідно платонівської є форми-ідеї, ейдоси (їх відбитки) та матерія. Нашим відчуттям доступні тільки відбитки, з яких ми здогадуємось про те, які є справжні форми. Кожен об’єкт, що існує в світі, складається з матерії та форм. Форми предикуються до матерії. Одному об’єкту можуть відповідати численні форми. Об’єкт без форм bare particular (чисте щось), що неможливо відрізнити від іншого об’єкта.

Білий красивий стілець - пустий об’єкт, до якого предиковані властивості «бути білим», «бути красивим» та «бути стільцем».
В платонівському універсумі вічні форми протиставлені своїм мінливим відбиткам в матерії.

За Аристотелем фізичні об’єкти складаються з матерії та форм (а духовні просто з форм). Суть об’єкта в формі. Сутнісну форму неможливо відняти від об’єкта. До сутнісної форми предикуються всі інші форми.

Білий красивий стілець - форма стільця, до якого предиковані властивості «бути білим» та «бути красивим».
Матерія потрібна Аристотелеві для пояснення змін. Якщо міняються акцидентальні характеристики речі, то це акцидентальна зміна (якщо стілець перефарбувати, то він залишиться стільцем). Якщо міняються сутнісні характеристики, але матерія лишається та сама - то це сутнісна зміна (якщо стілець розпиляти, а з матеріалу зробити стіл).
Є ще підводка до поняття можливе та актуальне, але я не зовсім її розумію.

Висновок: логічна структура суб’єкт-предикат відповідає двом різним онтологіям. Це можуть бути як матерія-форма (в метафізиці платонівського типу), так і сутнісна форма-акцидентальна форма (аристотелівський тип).

Ну і нарешті в кінці написано:
Finitum hoc totum,
Da mihi potum.
Все це закінчено,
Дай мені кубок (для вина).

Насолоджуйтесь:
http://pvspade.com/Logic/docs/WarpWoof.pdf

книги, цитати, дисер

Previous post Next post
Up