Про Михайлівський Золотоверхий

Nov 30, 2013 21:26




Таки стара й добра традиція ще жива - наші монастирі завжди були у вирі визвольної боротьби, і були з народом, а не проти нього .)

Цікаво, а чи пустили б їх у Лавру, у Свято-Успенський храм, скажімо?..

Боляче від цього. Бо не пустили б.

* * *

Розмова із о. Антонієм, який вчинив так, як і мав учинити. Тут усе не дослівно, бо витягати мобілку й записувати я просто посоромився. Питав Олекса (бо вони знайомі), питав, по суті, для мене, бо він те все вже знав («Ходімо, я тебе з нашим героєм познайомлю»). Я стояв та слухав.

- Коли вони підбігли до брами, хтось один переліз десь отам, побіг стукати у те вікно, підняв о. Фотія. Отець Фотій побіг до мене. Я спершу подумав, що може бути й провокація, й що завгодно, а потім - буде, як буде. Як Бог дасть. Пустили їх, замкнули ворота. Вони ще хапалися за лавки, щоб, ніби, барикаду яку зробити, а я їм кажу: «Ні, хлопці, воно вам однак не допоможе; а тут - монастир, тут не треба барикад». А беркутівці підійшли до воріт.

- Якби хотіли, могли би так само перелізти, звичайно.

- Так... Ну, постояли трохи та й пішли... А я бачу - ці діти трусяться, й побиті. То я відчинив храм, пустив їх всередину.

- (трохи дивне питання, я сам не зрозумів, про що: чи чого таки пустили, чи чого саме в Михайлівський, а не в Трапезну чи ще кудись, чи чого саме о. Антоній) А чого ж Ви пустили їх у храм?

- Бо у мене ключі :-)

- То я ж і кажу, що Ви - наш герой :-)

- Та який я герой, герой - отець ... (він сказав, але я забув), я його розбудив, і він їм чаю нагрів та підгодував, і цілий день сьогодні чай готує.

- Так а далі що, на ніч як вирішили?

- Патріарх розпорядився, щоб храми на ніч не замикали. Хай заходять.

- А Ви?

- Ну, будемо усю ніч акафісти служити, по черзі. А як же. Будемо молитися.

* * *

Отаке.

Майдан, Філарет, йолка на крові, Церква

Previous post Next post
Up