Nov 24, 2012 17:39
До одержання гарного врожаю, від якого у вас гордо підніметься голова і сяятиме посмішка, маєте пройти певний шлях і докласти чималих зусиль. Часом і про підживлення подбали, і поливали вчасно, і світла з теплом вистачало, а рослини слабкі вдалися, а деякі взагалі не зійшли. Тому потурбуватися необхідно не лише про підготовку ґрунту, але і про насіння. Якісний насіннєвий матеріал - це 40% успіху у вирощуванні будь-якої рослинної продукції.
Обираючи насіння у кольорових яскравих пакетиках, звертайте особливу увагу на кінцевий рік реалізації. Зауважте, що протруєне насіння (стимуляторами росту, фітонцидами, тощо) має добру схожість в перший рік після обробки, оскільки плівочка на поверхні насінини закриває всі пори, перешкоджаючи процесу дихання, а отруйні речовини з часом проникають вглиб насінного зародка, негативно впливаючи на його життєдіяльність. Тому подумайте над тим чи варто купувати оброблене насіння про запас, чи самому в домашніх умовах провести його знезаражування. Його проводять для знищення на поверхні насіннєвої оболонки збудників хвороб (бактерії, віруси, спори грибів, тощо). Для цього насіння занурюють у 1% розчин марганцевокислого калію на 10-15 хв.
Якщо плануєте обрати насіння для подальшого власноручного розмноження, то прочитавши описи на пакетах, уникайте слів «гібрид F1», оскільки це насіння може дати відмінний врожай виключно в перший рік висіву. Для подальшого щорічного розмноження не підходить, оскільки насіння гібридів або стерильне, або не зберігає вказані в описі ознаки впродовж поколінь, або взагалі не утворюється.
Запасатися власним насінням зовсім не складно, але є певні особливості. Головне, щоб насіння було сортове. Насіння баклажан завжди використовують свіже, тобто з врожаю минулого року. Насіння патисонів і огірків краще висівати 3-4 річної давності. Минулорічний матеріал кабачків, патисонів та гарбузів прожарюють близько 3-4 годин при температурі +50…+60ºС, потім знезаражують .
Перед висівом кавунів, огірків, перцю, динь, томатів насіння занурюють у 5% розчин кухонної солі на 10 хв., при цьому виповнене насіння опуститься на дно ємності, а плюскле залишиться на поверхні, звідки його легко видалити. Якісне насіння промивають чистою водою, просушують і залишають на посів.
Найважчим завданням є вибрати для себе торгівельну марку - продавця насіннєвого матеріалу, тому якщо ви ще не встигли обрати його для себе, купуйте насіння різних компаній.
Лише методом спроб і помилок можна досягти найкращих результатів. Ваша Paniflora.
вибираємо насіння,
знезаражування,
паніфлора,
сорт чи гібрид,
панифлора,
paniflora