До питання суворої словенської літератури

Apr 07, 2024 23:10

Якщо ви досі нічого не знали про словенську літературу (Жижек не рахується), то тепер будете принаймні знати, що один з її класиків, Борис Пахор, прожив 109 років.

"Словенія - дивовижна країна, куди більш альпійська, ніж балканська, принаймні за ментальністю її мешканців. Напевно, найупорядкованіша серед слов’янських держав, котрій пощастило мати й чудові гори, й вихід до теплої Адріатики.

У такої комфортної країни й література мала б бути відповідна, такий собі книжковий варіант «Мілки - найніжнішого шоколаду». Але в реалі словенська література може бути такою ж суворою, як і Альпи, коли в них опинишся в негоду. Що й не дивно, зважаючи на історію країни - як прийнято казати, непросту. І це ще м’яко сказано, адже в неї (як і в багатьох інших країн, тож не варто дивуватися нашій унікальній багатостраждальності) за спиною - і сотні років перебування у складі чужої імперії, і залучення до двох світових війн минулого століття, і доволі скудне життя в часи, коли мільйонам людей було не до туристичних поїздок до морських берегів і на гірські полонини."



Див.  ЛІТЕРАТУРНІ ПОРТРЕТИ НЕГЛЯНЦЕВОЇ СЛОВЕНІЇ

Культурний продукт, изба-читальня

Previous post Next post
Up