Від "женского дня" - до нашої "баби Марти"

Mar 08, 2017 01:13

Коли несамовитий пан В'ятрович оголосив про намір скасувати свято 8 березня, я щиро обурився. Бо нєфіг скасовувати людям зайвий вихідний навесні. Тим паче тому, хто на роботу до верстата не ходить, і не розуміє, як то добре - мати отой вихідний додатковий. А от нещодавно один пан у Фейсбуці запропонував зустрічний варіянт - зробити вихідним 1 березня, так би мовити, легалізувавши в нас балканський "Мерцішор/Бабу Марту". Така ідея мені особисто до душі. А 8 березня нехай би тоді було звичайним днем, нехай його у свій власний спосіб відмічають борчихи за права жінок (вони зазвичай все одно на роботах не паряться). Що скаже на цю думку громада?



Я, до речі, вже давно вдома практикую святкування "Мерцішору". Однак на повну не виходить, бо 1 березня нечасто випадає на вихідний.

Довідка: Мерцішор (молд./рум. Mărţişor) - традиційне свято зустрічі весни в Молдові та Румунії, яке святкується 1 березня. В цей день прийнято дарувати бутоньєрки у вигляді квіточок із білих та червоних ниток. Ця прикраса має назву «мерцішор». 1 березня в Болгарії святкується свято Баба Марта, окремі святкування тривають протягом всього місяця. З Бабою Мартою пов'язано багато звичаїв, найбільш поширеним з яких є виготовлення 1 березня з червоних та білих ниток невеличких іграшок "мартениця", які в'яжуть на руку - на правицю хлопцям, на ліву - дівчатам, іноді на петельку одягу. При появі першого лелеки навесні мартениці вивішуються на квітучих кущах чи деревцях.

Есть повод!, умные вещи, Mărţişor, Моё агиттворчество

Previous post Next post
Up