Colocviul internaţional despre domnitorul mucenic Constantin Brâncoveanu, în România

Jun 19, 2014 13:10








В Сибиу прошла конференция, посвященная памяти румынского правителя-мученика Константина Брынковяну
В конференции приняли участие представители Свято-Филаретовского института

La manifestare au luat parte reprezentanţii Institutului „Sfântul Filaret” din Moscova

În perioada 12-14 iunie, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu a găzduit colocviul internaţional „Epoca lui Constantin Brâncoveanu în context sud-est european: Biserică, societate, geopolitică“. Manifestarea a fost prilejuită aniversării a 300 de ani de la martiriul la Constantinopol al domnitorului Ţării Româneşti Constantin Brâncoveanu (1654-1714) şi al celor patru fii ai săi, canonizaţi de către Biserica Ortodoxă Română. Anul 2014 a a fost declarat de către Patriarhia Română drept An comemorativ al Sfinţilor Mucenici Brâncoveni.

Colocviul a fost organizat de către Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu în parteneriat cu Arhiepiscopia Sibiului şi cu Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române (ISSEE).

„Sfântul Constantin Brâncoveanu este un simbol al jertfei pentru credinţa noastră strămoşească, un simbol al domnitorului luminat, al domnitorului cărturar, care a excelat şi pe linie politică şi diplomatică, dar şi pe plan cultural şi spiritual“, a spus pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, profesor de istoria Bisericii Universale de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“.

Programul a inclus douăzeci de comunicări despre personalitatea domnitorului Constantin Brâncoveanu şi efectele domniei lui în lumea ortodoxă, în spaţiul est-mediteraneean şi pontic, precum şi despre importante procese istorice din acea epocă.

Institutul creştin-ortodox „Sfântul Filaret” a fost reprezentat de către vice-rectorul Dmitri Gasak şi profesorul Alexandr Kopirovski, care a făcut o comunicare pe tema „Cu privire la influenţele bizantine şi vest-europene în operele lui Simon Uşakov, conducător al atelierului de icoane din Kremlinul Moscovei”. Vestitul iconar rus a fost contemporan cu marele domnitor Constantin Brâncoveanu, şi în opera lui se poate vedea unele paralele cu procesele culturale pe care le-a iniţiat voievodul român.

La colocviu au participat câteva zeci de personalităţi academice din România, Franţa, Grecia, Rusia şi Republica Moldova. În cadrul programului au fost prevăzute excursii în împrejurimile Sibiului şi Făgăraşului pentru a vizita monumentele de arhitectură în stil brâncovenesc.

Reprezentanţii Institutului „Sfântul Filaret”, de asemenea, s-au întâlnit cu conducerea Facultăţii de Teologie „Andrei Şaguna” şi au discutat despre cooperarea academică, ştiinţifică şi culturală între cele două instituţii. Părţile şi-au propus să publice în viitorul apropiat articole în două limbi şi să organizeze o serie de evenimente pe teme de interes comun.

сотрудничество, Университет им. Лучиана Благи, память, Румыния, конференция, СФИ

Previous post Next post
Up