Потрясающий фильм!

Nov 18, 2005 19:19


Как то вечером. случайно счёлкая по кнопочкам пульта ТВ, наткнулась на один удивительный фильм по НРК.
Но название не запомнила и не нашла нигде программы на этот вечер...
Но я девушка - настойчивая! Написала на НРК! Типа Help!, что за фильм был.
И они ответили!!!
Вот:

Hei igjen!

Her kan du lese programomtalen for den aktuelle filmen:

NRK2 lørdag 22. oktober kl 21.05 Niern: Rabbit-proof Fence
En skamplett i Australias historie

Da europeerne slo seg ned i Australia, oppsto det øyeblikkelig konflikter mellom de nyankomne og urbefolkningen som hadde en rik kultur totalt ulik europeernes. På midten av 1800-tallet, da hvite nybyggere hadde fått politisk kontroll over kontinentet, ble flere aboriginere flyttet fra hjemmene sine, og barna ble tatt fra dem i den tro at de ville få det bedre i mer ”siviliserte” omgivelser.

Denne holdningen holdt seg gjennom mesteparten av det tjuende århundre. Det var offisiell politikk fra regjeringen at halv- eller kvart-kaste aboriginer-barn skulle tas fra foreldrene og oppdras som ”hvite” barn i barnehjem. Der skulle de læres opp til å bli tjenere eller arbeidere.

I 1931 ble halv-kaste barna Molly (Everlyn Sampi), hennes yngre søster Daisy (Tianna Sansbury) og kusinen Gracie (Laura Monaghan) tatt fra foreldrene og sendt til en institusjon. Her ble de utsatt for både fysisk og psykisk vold i den tro at dette skulle føre til at de ville glemme sine familier, sin kultur og livet de tidligere hadde levd. Tanken var at de en dag ville våkne opp og finne ut at de var fullbefarne medlemmer av det ”hvite” samfunnet i Australia.

Gracie og Daisy søker støtte hos Molly, og Molly skjønner at de trenger å komme tilbake til foreldrene sine. Hun planlegger en dristig flukt, og de tre jentene legger ut på en tur tilbake til det vestlige Australia, 1.500 miles til fots uten mat og vann.

A.O. Neville (Kenneth Branagh), regjeringsfunksjonæren med ansvar for aboriginerne i det vestlige Australia, interesserer seg for historien til de tre jentene, og ber en sporfinner, veteranen David Moodoo (David Gulpili) om hjelp til å finne dem. Neville er overbevist om at han gjør dette til jentenes eget beste.

Om filmen
Fra 1930 til slutten av 1970 ble barn av aboriginsk herkomst tatt fra foreldrene sine for å bli tjenere i ”hvite” hjem, og regissør Phillip Noyce setter et klart fokus på rasismen i denne forbindelse.

Filmen er basert på en sann historie, men er samtidig et fantastisk eventyr-drama.

Australsk drama (2002)
Originaltittel: ”Rabbit-Proof fence”
Med Everlyn Sampi, Tianna Sansbury, Laura Monaghan, David Gulpili, Kenneth Branagh
Regi: Phillip Noyce

Med vennlig hilsen

NRK
www.nrk.no
Markeds- og kommunikasjonsavd
Publikumsservice
Gro Stenvik, Informasjonskonsulent

Post: 8608 Mo i Rana

Tlf: 815 65 900 Fax: 75 12 27 77

mailto:info@nrk.no

про кино

Previous post Next post
Up