Avrupa Uzay Ajansı (ESA) tarafından on yıl önce 67P/Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızının gözlemlenmesi ve araştırılması amacıyla fırlatılan uzay aracı Rosetta’nın hedefine ulaşmasına bir aydan az zaman kaldı. Aracın motorları uçuş yörüngesini düzeltmek için son kez 18 Haziran'da çalıştırıldı.
Kâşiflerinin onuruna isimlendirilen 67P/Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızının Rosetta ile 'buluşması' Ağustos ayının ilk haftasında bekleniyor. Şimdi ise Rosetta'yı hedefinden yüz bin kadar kilometre ayırıyor. Uzay aracının peşinde olduğu kuyruklu yıldızın yörüngesine girmek ve hızını ona göre ayarlamak için zorlu manevralar yapması gerekecek.
Rosetta, söz konusu kuyruklu yıldızın yüzeyine başarılı bir şekilde iniş yapıp gözlem sondasını bu gök cisminin çekirdeğine kondurması hâlinde uzay tarihinde bir ilke imza atacak.
Rosetta'nin ilk hedefi, 46P/Virtanen kuyruklu yıldızı olacaktı. Fakat motorlardaki arızalar nedeniyle uzay aracının fırlatılışı ertelenmişti. Bundan sonra Rosetta projesiyle ilgilenen araştırmacı ekibi aracın yukarıda bahsedilen 67P/Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızına gönderilmesine karar verdi.
Rosetta, 2 Mart 2004 tarihinde Fransız Guyanası'ndaki Kourou Uzay Üssü'nden fırlatıldı. Araç, uzayda bulunduğu sürede yakınından geçtiği Stein ve Lutetia isimlerindeki asteroitlerin görüntülerini Dünya'ya yolladı. Bir defasında kendisinin daha önce bilinmeyen bir asteroit olduğu sanıldı.
Rosetta, 67P/Çuryumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızının çekirdeğine ölçüm ve tahlil cihazlarıyla donatılmış Philae adlı gözlem sondasını indirecek. Gök cisminin çekim kuvvetinin çok az olması nedeniyle sondanın zemine tutunmasına yardımcı olacak iki zıpkın tasarlandı.
Türkçeye çeviren: Olga Maksimenko
Kaynak:
http://polit.ru/news/2014/06/19/ps_rosetta/