Selfie modası Dünya sınırlarını aşmış durumda

Aug 15, 2014 17:34

Mars gezegenine göndermek amacıyla Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından geliştirilen gezginci robot Curiosity, Kızıl Gezegen'in yüzeyine iniş yapalı tam iki yıl geçti. Curiosity'nin başlıca bilimsel görevi, Kızıl Gezegen'in çevre özellikleri ve iklim koşullarını keşfederek yaşama uygun olup olmadığına dair tespitlerde bulunulmasına yardımcı olmaktır.

Curiosity'nin görev süresi bu sene Haziran ayında sona ermiş olacaktı. Fakat ortaya çıkan bazı teknik sorunlar nedeniyle keşif aracının bilimsel çalışmaları dört kez durdurulmuştu.

24 Haziran 2014 tarihinde Curiosity, Kızıl Gezegen'de tam bir Mars yılını geçirmiş durumdaydı. Bir Mars yılı, Dünya yılından daha uzun olup 687 Dünya gününe eşittir. Bu önemli olayın hatırasına gezginci robotun ilk özcekim (selfie) resmi yapılıp Dünya'ya yollandı. Bu resmin nasıl elde edildiğine gelince; önce robota yerleştirilen üç kamera onun farklı bölümlerini farklı açılardan çekti, sonra ise alınan kareler özel bir yazılım kullanılarak tek bir görüntü haline getirildi.

Üretim ve fırlatma masrafları 2.5 milyar doları bulan keşif robotu Curiosity, görevini tamamladıktan sonra Dünya'ya geri dönmeyip Mars'ta kalacak. Robotta bulunan nükleer pilli jeneratörun ürettiği elektrik enerjisi, Curiosity'nin bundan sonraki 12 Dünya yılı boyunca varlığını sürdürmesine yeterli olacak.

Türkçeye çeviren: Olga Maksimenko

Kaynak: focus. ua

uzay araştırmaları, curiosity, nasa

Previous post Next post
Up