Я трохи розповідала про наш з чоловіком
експеримент. Якщо не вдається заробити, то треба хоч трохи зекономити. І зеконономити на тому, що найчастіше купується, - на продуктах.
6 і 7 лютого ми закупили різної бакалії (крупи, борошно, макарони, олію і т.п.), трохи м"яса, молока. І тоді я я вирішила відкласти до кінця місяця 1000 грн. на продукти. І не більше. Тобто, 50 грн. на день, або 25 грн. на день на одну особу. Чоловік погодився.
Щоб мої читачі могли краще зорієнтуватись, трохи розповім про наше звичне харчування.
Я веду так званий «гросбух» (запис доходів і витрат) не один десяток літ (От, колись знахідка буде для істориків чи економістів! :) )
В останні 3-4 місяці наші середні витрати лише на харчування складали близько 2400 грн.
Хоч є свої овочі в погребі (або закуплені з осені на оптовому ринку), варення-соління, квасоля, свіжа калина, салати в банках, все одно, витрати на продукти чималі.
Що це за супчик - буде далі.
![](https://img-fotki.yandex.ru/get/242441/230631846.ac/0_19614e_c28b3ae2_L.jpg)
З дрібних «буржуїнств», які не кожен український пенсіонер собі дозволяє, ми раз на день п"ємо каву, щодня їмо сир (сулгуні або бринзу), і щодня - фрукти (не лише яблука по 7-8 грн., а й ті, на які є акція, зараз апельсини по 20 грн. за кг, буває, що ківі або банани).
Влітку і восени ягоди, виноград і груші свої, з яблуками, як пощастить, бо в нас всього одна доросла яблуня, білий налив.
На алкоголь не витрачаємось. М"яса їмо менше, ніж пересічний українець, сала зовсім мало, курятини магазинної майже не купуємо (хіба кілька разів на рік). Іноді, 1-2 рази на місяць, як дуже нема часу, можемо купити сосиски. А от молочне в нас завжди є - молоко, сметана, сир (той, що на вареники), сири сичужні.
За 20 днів ми витратили не 1000 грн., а 1333, тобто 33 грн. на день на одного.
Хоча, тут варто відняти 124 грн., бо їх ми витратили хоч і 27 лютого, але це тому, що понеділок, знижка пенсіонерам 9%, їсти те, що купили, починаємо у березні. І якби не понеділкова знижка, прожили б ми 2 дні без покупок, крім хліба на 5 грн., тобто за 20 днів 1209 грн. а значить, на двох на день 60 грн.
Як викручувались, щоб і зекономити, і більш-менш дотриматись збалансованого харчування, і щоб було ситно і смачно:
В нас салака заморожена по 25 грн. за кг. Купила півкіло, засолила пряним посолом, їли з картопелькою 3 чи 4 рази.
Стала освоювати дріжджове тісто на старості літ :). За ці 20 днів не купували ніякого печива чи булочок (зазвичай купуємо найпростіше - галетне, сушку, вівсяне, іноді пряники). Тому двічі пекла лаваш з кашею. Каша - не начинка, а в тісто додається, а для корисності ще й висівки пшеничні. Перший раз - з пшоном, другий - з гречкою. Сподобались, особливо гречаний. Ще раз пекла «іспанські булочки» з вишнями, але їх з того рецепту всього 4 шт., смачні, тому швидко з»їли, і один раз кекс (не дріжджовий, а той, пісний, де в тісто дається варення, його і внучці передали, зацінила).
Були ще залишки свого гарбуза, трохи спекла, а ще - приготувала суп-пюре, той, що на фото, (дуже прості інгредієнти - гарбуз, картопля, цибуля, вода, сіль, куркума, коріандр, в готовий - олії лляної або оливкової, сметанки і посипати гарбузовим насінням, незвично, але дуже смачно).
Ліричний відступ:
І гарбузовий суп, і лаваші - з вегетаріанської кухні адвентистів. Моя родичка, з якою я спілкуюсь по телефону 3-4 рази на рік, побувала в адвентистському пансіонаті в с. Нові Обиходи Вінницької області (хоч сама вона - в церкві п»ятидесятників), залишилась дуже задоволена і лікуванням, і незвичним для неї веганським харчуванням, ще й нордичній (скандинавській) ходьбі навчилася. Щодня в тому закладі проводились кулінарні майстер-класи. Я зайшла на сайт пансіонату, а там більше десятка відео-рецептів.
Виявляється, подібний пансіонат є й в нас, на Чернігівщині, в Мезинському природному парку, там ті ж 11 днів, ті ж кулінарні класи і нордична ходьба, але ще красивіше і трохи дешевше.
Була в нас в морозилці курка,справжня, домашня, з ринку, розділена пополам, тушковану їли по 2-3 дні.
Невеличкий шматок свинини зварила, коли готувала щавелевий борщ (щавель з морозилки). (Ми ще з 1986 року, від Чорнобильської аварії так звикли, що перші страви дуже рідко готуємо на бульйоні). Те м"ясо - пополам. Одна частина пішла в олів"є (іноді й такої нездорової страви хочеться, ми - без фанатизму). Другу змолола, додала смаженої цибулі цибулі, і замість картопляників наробила зразів. Олів"є і зрази робила в різні дні.
А все інше, як завжди - супи, борщі, картопля, каші, вермішель, тушкована капуста, риба, м"ясо і т.п.
Тобто, я почала до готування їжі підходити продуманіше. До того ж, стала витрачати більше часу на її приготування.
За ці 20 днів ми з"їли менше, ніж звичайно, м"яса і масла (і це не страшно), але майже не купували сиру, а без запіканок чи хоча б лінивих вареників нам живеться нелегко, і під кінець місяця були дні, що не їли фруктів, крім яблук (і це погано).
Результат - економія за весь місяць - близько 600 грн.
Але є невеселі думки щодо прожиткового мінімуму, коли зараз при такій жорсткій економії в нас вийшло за місяць по 990 грн. на одного, або 30 грн. в день, і це при наявності запасів і своєї садовини-городини. Отже, тим, хто спробує харчуватись лише купованими в період експерименту продуктами, хто не має саду-городу, треба суму збільшити вдвічі.
Але ж людям не лише харчі потрібні…
Друзі, поділіться, які у вас є ідеї економії.