Щодо силового захоплення влади в Україні.

Jul 20, 2016 03:35

*
Сценарій на зразок турецького щодо військового перевороту в Україні маловірогідний. І це не залежить, чи це буде спроба реального захоплення влади чи імітація з метою розчистити шлях до авторитаризму.

У нас нема сталої традиції, коли військові активно впливають на суспільне життя країни. В українських військових немає спільної позиції, спільного бачення навіть модернізації армії, не кажучи вже про усю країну.

Військові з багатьма зірками на погонах у відвертих бесідах стверджують, що захопити владу не проблема, проблеми почнуться потім. Тому що світ перевороту не визнає, а Україна надто залежить від зовнішніх партнерів.

Так само нереально, що нашій владі вдасться зімітувати спробу військового перевороту, щоб після його придушення отримати диктаторські повноваження (“варіант Ердогана”). Тому що з нашою організацією та виконавчою дисципліною все відразу вийде з-під контролю і перетвориться на стихійний кривавий бунт.

Як наслідок, у будь-якому варіанті - реальний заколот чи імітація - це призведе до розпаду та загибелі України. Будемо сподіватися, що і влада, і опозиція свідомі цього, і не підуть на екстремістські сценарії.

Наш шлях - цивілізоване укладення нового Суспільного Договору за широкої участі громадянського суспільства та влади як у центрі, так і на місцях.

Олександр Кочетков.

майдан

Previous post Next post
Up