Про користь і шкоду різних продуктів харчування.

Dec 05, 2019 11:13

*


М’ясо. Надлишок цього продукту - недобре. Зокрема, надлишок червоного м’яса збільшує ризики розвитку багатьох захворювань - наприклад, такого серйозного, як онкологія. Перш за все, це ураження товстого кишечника, з надлишком червоного м’яса також пов’язують рак молочних залоз.

Крім того, його надлишок підвищує рівень сечової кислоти. У свою чергу, це випадання сечової кислоти у вигляді осадів у нирках, розвиток сечокам’яної хвороби, піску.

Обід - ідеальний час для вживання м’яса з точки зору травлення.

Сало. Це хороший продукт. Іноді дієтологи обмежують м’ясо, але не обмежують сало. Воно дуже багате жирами, і серед них є незамінні жирні кислоти, які неймовірно корисні для нашого організму. На вечерю для ситості краще з'їсти сало, ніж м’ясо.

Воно не підвищує рівень інсуліну в крові, який є гормоном № 1, винним у набиранні жирової тканини. Тобто це по суті анаболик для жирової тканини.

Знежирені кисломолочні продукти. Це злочин проти продуктів - робити знежирений сир, твердий сир або кисломолочні напої. У природі їх не існує, і вони дійсно погано впливають на процес засвоєння поживних речовин.

Вони приносять більше шкоди, ніж користі. Якщо виробник прибрав жир, то натомість щось додасть для органолептики - тобто смак, колір, запах будуть підтримуватися завдяки крохмалю. А крохмаль - це вуглевод.

Дуже часто ми маємо проблеми зі здоров’ям, якщо на вечерю або полуденок замінюємо нормальну повноцінну їжу знежиреними молочними продуктами. В результаті ми насичуємо свій вечір крохмалем, вуглеводами, підвищуємо інсулін і, як наслідок, не маємо абсолютно ніяких ефектів.

Солодощі та шоколад. Я за те, щоб вписати солодощі в якомусь корисному форматі в життя свого пацієнта - якщо на те, звичайно, дають добро аналізи.

Хорошим варіантом солодощів є якраз чорний шоколад, який містить не фруктозу, яка є в сухофруктах, а звичайний цукор (але в невеликій кількості). До того ж шоколад завдяки какао-бобам у великій кількості містить дуже багато магнію, там досить багато біофлавоноїдів.

У шоколаду є свої показання, протипоказання і дозування. Щоденна норма шоколаду може становити 20−30 грамів у першій половині дня.

Молоко і йогурти. Не рекомендується вживати молоко в чистому вигляді. Це продукт № 1 у плані підвищення інсуліну, у нього дуже високий інсуліновий індекс.

З кисломолочною продукцією справи йдуть набагато простіше. Найнижчий інсуліновий індекс серед усіх молочних продуктів має вершкове масло. Трохи вище у пармезану, тобто у витриманих сирів. Але іноді для схуднення краще їсти сир, ніж молоко, йогурти (особливо ті, в яких купа різних добавок у вигляді фруктів або злакових).

Вуглевод у вигляді фруктів у комбінації з кисломолочною продукцією - це та їжа, яка підвищує рівень інсуліну навіть більше, ніж багато десертів. Деякі люди помилково вважають, що з'ївши ввечері солодкий йогурт (а ще «краще» - знежирений солодкий йогурт), замінивши цією баночкою свою повноцінну вечерю, вони будуть худнути - на жаль, ні.

Риба. Краще вживати дику морську рибу, в якій багато Омега-3, і яка не вирощена за допомогою штучних добавок. Наприклад: скумбрія, оселедець, які зустрічаються у всіх магазинах.

Чим менша риба, тим менше в ній токсичних речовин. За своє тривале життя велика риба накопичує досить великий обсяг токсичних компонентів, які роблять її шкідливою. Тому вона не рекомендується, наприклад, для вагітних жінок. Для них більше підійде скумбрія, ніж, наприклад, тунець або акула, лосось, які дуже багаті солями важких металів.

Хліб. Це вуглевод, а будь-який вуглевод ми вживаємо до «екватора» - тобто в першій половині дня. Ви абсолютно спокійно можете з'їсти тост з авокадо або шматочком сиру на сніданок або додати шматок хорошого, правильного цільнозернового хліба, наприклад, до свого борщу на обід.

Алкоголь. На мій погляд, не існує безпечної дози алкоголю - він погіршує роботу печінки і погано впливає на мікробіом кишечника.

Але можна знайти компроміс з сухими винами: розрахунок дозування відбувається два-три грами на кілограм маси тіла. У підсумку ми отримуємо приблизно 150−180 грам сухого вина. Кратність прийому в цій ситуації має величезне значення: протягом тижня кратність прийому з вином повинна бути менша, ніж без вина. Іншими словами, якщо взяти сім днів на тиждень, порахувати максимальну кратність, то три дні п'ємо - чотири «відпочиваємо».

Українська дієтологиня, лікарка-ендокринолог Наталя Самойленко.

https:/style.nv.ua/ukr/food-drink/diyetolog-vidpovila-na-populyarni-pitannya-pro-harchuvannya-natalya-samoylenko-50056027.html

Crossposts: https://olga-den-f.dreamwidth.org/388951.html

Корисні властивості їжі

Previous post Next post
Up