*
Коли, я була ще школяркою, запитувала у мами :
- А які стави потрібно готувати для Різдв'яного столу ?
Мама казала :
- Кутю, узвар, борщ з квасолею без м'яса, хліб, вареники з картоплею або капустою, капусту квашену, солені огірки, солені помідори, горіхи, яблука, мед, різдв'яні "панянки" ( це такі традиційні пряники у вигляді жіночого силуету ).
Я, здивовано :
- Так це ж усе не святкове, повсякденне, ну хіба що окрім "панянок".
Мама, посміхаючись, відповідала :
- Так і повинно бути, головне щоб на столі було 12 страв, і бажано зі свого саду-городу. Щоб усі 12 місяців були з достатком.
Пізніше я почала читати дослідження етнографів, і у них було написано здебільшого те ж саме.
А у нас на столі до тих страв які називала мама, додалися ще апельсини або мандарини і цукерки. І стали символами Новорічних і Різдв'яних Свят.© ;)
Фото: olga_den_f
З мого архіву : https://olga-den-7.dreamwidth.org/190436.html