Лекція Марії Маєрчик

Feb 24, 2015 10:14

У п'ятницю побувала на відкритій лекції дослідниці Марії Маєрчик "Винайдення "сексуальності": етнографічне знання та дошлюбні спільні ночівлі молоді (ХІХ-поч.ХХ ст.). Для початку - дуже інформативне фото :) :


Насправді це для багатьох ще невідома тема, яку сором'язливо замовчують більшість етнографів. Про неї можна скласти уявлення, наприклад, по книзі Ірини Ігнатенко "Жіноче тіло у традиційній культурі українців". Власне, для багатьох це може стати несподіванкою, оскільки українська молодь у традиційному суспільстві мала до шлюбу дуже активні контакти, які би ми зараз цілком можемо назвати статевими (найвідоміший приклад - гра у "притулу").
Проте Марія Маєрчик акцентувала не на власне етногафічному матеріалі, а на тих методологічних підставах, з яких підходять дослідники.
Найбільш поширеними є два підходи, які, хоча і є протилежними, мають спільний позитивістський базис. Перший - романтичного націоналізму, який стверджує, що ці спільні ночівлі не мали сексуального характеру. Другий - дискурс сексуальності, який добросовісно описує всі ті дії, які відбувалися між дівчатами та парубками. Обидва ці підходи базуються на тому, що використовують конструкт сексуальності у прикладенні до архаїчного світу українського села.
Марія Маєрчик використовує підхід Мішеля Фуко, тобто теорію про те, що "сексуальність" була винайдена лише з пояовою капіталізму. Таким чином, українське традиціійне суспільство, не маючи поняття "сексуальності", не відносили дошлюбні "ігри" та життя в шлюбі до однієї сфери (як це робимо ми, називаючи ці дії сексуальними), а навпаки, розводили їх по протилежних полюсах: те, що можна було робити до шлюбу (та сама притула), у шлюбі було заборонено. Такий підхід знімає суперечність, яку не оминути при позитивістському погляді.
Коротше кажучи, лекція була вельми цікавою - дякую пані Марії за те, що завітала до нас!

философия, эротика, работа, Полтава, вуз, события

Previous post Next post
Up