Srpski zvaničnici na udaru tajne diplomatije: Status KiM biće rešen u četiri oka

Mar 06, 2006 10:09

(Blic, Belgrade daily, by I. Cvetković and N. Čaluković)

Zemlje članice Kontakt grupe uskoro će Beogradu uputiti privatne poruke o mogućem rešenju kosovskog problema u želji da se do kraja godine završe pregovori o statusu Kosova, saznaje „Blic“ u Evropskoj uniji. Naš sagovornik veruje da je većina članica zauzela stav da je kosovska nezavisnost rešenje koje je prihvatljivo, ali da je u narednom periodu red da izvesne poteze povuku članice KG Nemačka i Francuska, koje se do sada nisu izjašnjavale.

Prvu privatnu poruku da će Kosovo biti nezavisno, a koja je procurela u javnost slučajno, nedavno je Srbima uputio britanski diplomata Džon Sojers. Sagovornik „Blica“ tvrdi da je Sojersova poruka, iako je britansko mišljenje poznato već duže vreme, tek sada procurela u javnost kako bi se na takav rezultat pregovora pripremilo javno mnjenje u Srbiji i istovremeno primorala Vlada Srbije da sa mogućnošću takvog ishoda.

Premijer i predsednik Srbije Vojislav Koštunica i Boris Tadić odbili su da se sastanu u četiri oka sa specijalnim izaslanikom UN Martijem Ahtisarijem kako bi izbegli optužbe domaće javnosti da kosovsko pitanje rešavaju tajnom diplomatijom, tvrdi izvor „Blica“ iz EU. Ipak, kako nam je objašnjeno u diplomatskim krugovima, razgovori u četiri oka i privatne poruke ključna su sredstava u rešavanju političkih problema, a izuzetak neće biti ni pitanje statusa Kosmeta.

Ahtisari, kako „Blic“ saznaje, u Beograd nije nosio nikakvu privatnu poruku već je želeo da se u četiri oka sastane sa predsednikom i premijerom Srbije kako bi čuo šta zaista misle o rešenju kosovske situacije bez populističkih izjava koje su neizbežne u prisustvu ostalih članova delegacije.

Ivo Visković, profesor fakulteta Političkih nauka u Beogradu, tvrdi da su privatne poruke i sastanci u četiri oka uobičajena praksa u diplomatiji.

- Uobičajeno je da se u nekoj fazi pregovora uputi privatna poruka da bi se videla reakcija javnog mnjenja jer se jedna strana u pregovorima plaši reakcije građana. To uopšte ne znači da je reč o tajnoj diplomatiji, jer je diplomatija tajna samo ako se održavaju sastanci za koje niko ne zna - kaže Visković. On dodaje da je nepostojeći papir ili „non pejper“ legitimno sredstvo za pregovore.

- Ukoliko se na pregovoračkom stolu nađe takozvani nepostojeći papir koji sadrži moguće rešenje problema, to znači da će svi učesnici pregovora, a posebno predlagač, ukoliko informacija o sadržaju nepostojećeg papira procuri u javnost, poricati da je tako nešto ikada postojalo -kaže on.

Nikolas Vajt, direktor Međunarodne krizne grupe za Evropu, slaže se da će u pregovorima o Kosovu biti tajnih i javnih poruka i da su one podjednako značajne za učesnike. Kako ističe, Beograd će se tek naći na udaru privatnih poruka koje će dobijati tokom pregovora o statusu.

Da su sastanci u četiri oka sasvim uobičajeni u diplomatiji slaže se i bivši ministar spoljnih poslova SCG Goran Svilanović.

- U razgovorima u četiri oka državnici najčešće govore o onome što ne žele da kažu pred ostalim članovima delegacije, i to na vrlo direktan način - kaže on.

kosovo

Previous post Next post
Up