Leave a comment

Comments 3

Фини коментар од одма' novisrbljak May 30 2015, 15:55:45 UTC
Једноставно нисам довољно упознат са животом и радом архимандрита Севастијана и еп. Мардарија (осим да се њихов рад може сврстати у просветитељски) да би баш на овом "историјском" сабору били удиптишени, а не на неком ранијем или каснијем, пошто се по том питању агитовало већ неко време.

Посебно (одељено) празновање Пребиловачких мученика ван Сабора Српских новомученика у најмању руку повећава богослужбену збрку, без пратеће химнографије, и највероватније има "ауторски" рукопис Јефтић-Здурић, уз високо покровитељство А. Морачанина.

Reply


химнографије ustavschik May 30 2015, 19:03:41 UTC
Тропар, глас 8:
Свети Новомученици Пребиловаца / за Христа бачени у јаму Шурманаца, / вером нађосте вечно Пребивалиште / у Царству Крста и Васкрсења; / љубављу таму и мржњу победисте, / и светлост раја наследисте. / од Господа молите нам вечно спасење // и свему свету јеванђелско покајање.
Кондак, глас 3:
Новомученици Свети за веру пострадасте: / у јаму за Христа невини бачени бисте, / од верних с љубављу из јаме извађени, / у Спомен Храму с љубављу положени. / Но Храм ваш безбожни разорише, / и мошти ваше ко Савине попалише. / Данас нову Голготу и Врачар обнављамо / и Вас са Светим Савом смирено молимо: / У Царству Небеског мира почивајте // и Христово и наше Васкрсење сведочите.

Reply

Re: химнографије novisrbljak May 30 2015, 21:04:51 UTC
Па добро, и тропар и кондак су нешто. Је л' то одавде.

"Интересантно" ми је ово Атанасијево пребирање по костима мученика, док се његов пулен Гргур самољава и саслужује са хрватским католицима, који су потомци оних који су Херцеговачке јаме напунили закланим Србима ...

Наравно, оче, не очекујем да се уплићете у српска посла, ал' једноставно овде је нешто ил' шизофрено ил' неморално, а вероватно и обоје.

Reply


Leave a comment

Up