ДЕЦЕМБАР 23. СВ. И БЛАГОВЕР. ГОСПОДИН ЂУРАЂ (БРАНКОВИЋ), ДЕСПОТ СРБСКИ.

Jan 04, 2023 13:19



На нашем сајту објављујемо приређен текст Службе св. и благовер. господину Ђурђу (Бранковићу) деспоту Србском (цсл. и срб.).

Из фуснота (па мало шире):

Деспотово име Ђурађ или Ђурђе је посрбљена варијанта имена Георгије, Ђорђе [Γεώργιος, ГеHргій, Georg], које имамо и код осталих народа, а код других словенских народа јавља се као: Јури(й), Јурај и сл. У цсл тексту службе га дајемо исписано онако као на средњевековној фресци, одн. минијатури: Гю1рьгь.

Понегде се по оцу назива и Вуковићем, као што се нпр. деспот Стеван назива Лазаревићем. Пореклом је (по мајци Мари, кћери кнегиње Милице, чије је прадеда преп. Давид - син кнеза Вукана, сина Немањиног) и настављач светородне лозе Немањића, и зачетник нове светородне лозе Бранковића: син му св. деспот Стефан слепи, његова жена преп. Ангелина, њихови синови: св. деспоти Јован и Ђорђе - архиеп. Максим.

Деспот Ђурађ се упокојио у навечерје празника Рођења Христовог 24. децембра 1456. године; али због последовања тзв. Царских часова и Литургије која тога дана почиње вечерњем (тј. богослужењем следећег дана, тј. Божића), службу му пребацујемо на претходни дан.

Због овог пребацивања службе са 24. на 23. дец. (и превођења Претпразничног последовања тога дана на србски) њено објављивање касни и бива у последњи час. Вероватно ће овај превод бити још "мало" дотеран у току године, јер је рађен без довољно времена да "на тенане" размислим око превод неких "проблематичних" места.

За текст паримијā на србском језику по први пут кориштен нови превод са хебрејског изворника протојереја-ставрофора проф. д-ра Драгана (Лазаревог) Милина из 2020. г. (дугогодишњег професора Старог завета и Хебрејског језика на ПБФ-у у Београду).

Завршна редакција службе урађена од 9. до 29. дец.. 2022. г.

Напомена: неке ситне грешке (углавном прогутана слова или испуштени апострофи), током поновног пречитавања Службе у току дана поправљане.

Update 12. јануар 2023. г.: на стр. 19 и 20 - измењен глас тропара светога у 3-ћи, да не би и тропар и кондак били 8-ог гласа.
на стр. 27 и 28 - додат текст припева уз тропаре песама канона светога.

Свети Бранковићи, Новости, Савремена српска химнографија, Моји радови, Службе на србском, Службе на цсл, Нови Србљак

Previous post Next post
Up