Предстојећа содомитска опсада Београда и беседе срПских архијереја ...

Aug 17, 2022 10:03





Док њ. с. архиепископ Пећски, митрополит Београдско-карловачки, патријарх Српски и администратор Загребачко-љубљанске митрополије проф. д-р г. г. Порфирије (Перић)  "мудро" и упорно ћути, чекајући последњи тренутак или пре упутство с висине (црквене и(ли) државне), крштавајући јариће као и сваки залудни поп (посета кошаркашкој репрезентацији Србије), и док се побожни народ "у одбрану хришћанских и породичних вредности" "самоорганизује", овај пут уз видно одсуство попова и владика, тројица српских архијереја су се (ипак и за сад) огласила на ову тему:





  1. Никанор еп. Банатски
  2. Силуан еп. Аустралијско-новозеландски
  3. Арсеније еп. Нишки
  4. Update: Фотије еп. Зворничко-тузлански
  5. Update 21. авг. 2022. г.: Иларион еп. Тимочки
  6. Update 7. септ. 2022. г.: Порфирије патријарх Српски
  7. Update 11. септ. 2022. г.: Свенародни молебан профестум.
1. Беседа готово "партизанска (партијашка)", теолошки шупљикава (и поред завршених високих руских богословских школа), готово неомилитичка, додуше изречена на степеницама испред цркве, а не са амвона. Нажалост, поред свег "помало" нападног "ревнитељства" човек "благо" нерафинмован и веома погубљен у својој владичанско-деспотској позицији (Нек' је добри Бог у помоћи Банатским поповима који морају да га трпе!) и с повеликим багажом сујете који она са собом носи у савременој нам српској цркви, која се клати на транзицијској ветрометини између "дефолтног" и "дипломатског православља" политички коректног према свему што није православље или је отворено или прикривено против њега. И кад каже нешто што би могло да буде добро, он то каже не на најбољи начин, ломећи око себе "попут оног пословичног слона у стакларској радњи". Овај пут је у причу "ничим изазвано" уплео и оружје које нема, а које би користио да га има ... ваљда му се то "у подсвест пресликало" од многог дружења са пензионисаним колегом "митраљесцом". Не може им се обојици оспорити да су велики родољуб(ц)и, али као "духовници" малкице заостааају. Опет, у какав је "скривенодржавни" змијарник дирнуо (да ли у "исповедничкој храбрости и добром стајању" или у "блаженом незнању" од кога се и како треба чувати), за сад је добро прошао, да не кажем претекао. Мени лично, и као обичном вернику, а посебно као некаквом економисти по образовању који због тога има "професионално деформисани њух" за "лакоруке", мерило православности никавко не може бити човек који (је) муља(о) са новцем од "државних уплата за доприносе пензијског и инвалидског осигурања свештеника" па се из тог некако "извукао", али му је то "неко" евидентирао као "путер са главе" који ће бити кориштен против њега у "погодном" тренутку.

2. Беседа гледе хришћанских вредности јасна и недвојбена, зрела (упркос релативно младим годинама) овог  српског владике, који плени срца верујућих достојанственом појавом и наступом, миротворством (насупрот свађалаштву свог предходника), и архијерејским правоправљенијем, коме се (за сада) нема шта замерити, осим можда "мало херцеговачког непотизма" коме су чак и свети Соколовићи били склони. Моју наклоност је стекао још својом приступном беседом на хиротонији, а дефинитивно је "купио" негде 2017-те братским састанком на коме је у сагласју са својим свештенством донета одлука о ишчлањењу епархије из тзв. Националног савета цркава у Аустралији (линк на чланак).

3. Беседа на завидном риторском нивоу, мајсторска (вешта), теолошки не(о)спорна, али ... не могу се отети утиску од одма' да је "помало" наменска, адресована, илити тертуловска, тј. наручена, од неког с врха цркве и(ли) од неког с врха (или близу врха) државе као противтег "беседи" владике Никанора, као потреба или да се СПЦ јавно опере за "његово беседничко потезање оружја" или да се полузванично огради од истог и његових јавно изнетих ставова, показујући "целом свету" (нарочити оном с чијим високим представницима "наш председник има свакодневне тешке разговоре" (у народу би се рекло да му нешто заврћу, а како је и сама помисао на тај део тела непобожна, нарочито у време поста, суздржаћу се од даљег експлицитирања) и опсесивно заинтересиваном да нас као народ "ритуално" силује оваквим содомитским целонедељним "парадирањем поносом") да у СПЦ има архијереја који другачије мисле ... Е сад, зашто чак из "Константиновог" древног Наисуса а не из милог нам богородич(и)ног, светостефановског, од скоро и "Александер-плацног" Белог града на води? Па ето, у свом "непрестаном промишљању о цркви у Срба" неко је то "благоизволео" тако искомбиновати, а нишки владика је нашем "Шекспиру" у подели улога био наредан илити баш згодан.

У Божијој башти свакојаког цвећа, а и цвећки ... и понеки кактус ...

Update: 4. И умало да заборавим најранију и можда најзначајнију гледе црквене политике Београдске патријаршије беседу на ову тему, јер владика Фотије као некакав "патријархов алтер его" или "претеча" заправо објављује оно што ће се засигурно десити (што је већ "искомбиновано" иза тешких синодских врата, а њему допуштено да нам незванично јави), попут "изнебухне" најаве "неочекиваног" измирења са Македеонцима" која се завршила штедрим даривањем аутокефалности. Не могу да се отмем утиску да ми (откад га гледам на овим епархијским јутјубовима) "помало" делује збуњено.

Update 21. авг. 2022. г.: 5. Поред општих места која су (ваљда) неизбежна у оваквим беседама, позивања синдиката и (пре)оптимистичног апеловања на друштвени и српски консензус, владика Иларион у својој беседи дао веома добро "стратегијско" објашњење зашто им не смемо дозволити то што хоће, а потом издао и епархијски акт са конкретним мерама: у ову и следећу недељу после Св. литургије служити Молебан Пресв. Богородици, а ако организатори "параде" не одустану од својих намера биће уприличена литија са свештенством и народом.

Не могу да се отмем утиску да осим владике Арсенија, који очигледно све своје беседе савесно спрема, наше се владике баш и не спремају пре изласка на амвон, него говоре оно што им дође "на памет", е сад (к'о и у свему) ту се неко снађе боље, а неко горе ...

Update 29. авг. 2022. г.: Могући епилог, а мож' бит' и да није ...

Update 7. септ. 2022. г.: 6. Зашто је и по чему је ова (коначно дочекана, "помало" и изнуђена) изјава свјатјешег г. Порфирија о "содомитској паради" специјална, вероватно је више питање за информативно-спиноватељску кухињу у којој се ово (с)кувало ... а опет не би  гледе граматике прошло ни контролни из срПског код учитељице у основној школи малог Прлета у Чуругу због оног "потсећам" (други одељак с краја саопштења). Бојим се да је наш патријарх к'о телевизор или информативни програм неке (подобне) телевизије са националном фрекфенцијом, може да прича о свему и нашироко, да је "помало" и све више (барем мени) тешко скупити мождану кондицију за пажљиво слушање свега о чему беседи ... сад шта стварно мисли питање је (за неког) друго(г).

Update 11. септ. 2022. г.: 7. Ово се претвара у "Сагу о Форсајтима" и "помало" ми недостаје кондиције за праћење  ... Дакле у недељу је на бини испред Великог храма св. Саве (илити: Саборног како га патријарх назива) у раним вечерњим часовима патријарх г. Порфирије одржао телевизијски тзв. Свенародни молебан  (са певањем на срПском из Општег молебана Пресв. Богородици по непевљивом тексту из Часослова у преводу АЈ-а), са по три тропара из сваке песме канона осим прескочене 7, са певањем степена како чине Грци, са пригодним Јеванђељем уместо назначеног које је успут читао ђакон (што и није обичај у словенској и српској богослужбеној пракси на молебанима) ... и са наравно беседом, којој се и нема шта посебно замерити, осим неблаговремености и опширности, због које се "помало" погубио смисао ... Иначе, већ почиње "помало" да ме нервира што г. Порфирије (и даље и упорно) служи као тамо неки "гркољубни" владика, а не као (какав такав) српски патријарх.

Update 13. септ. 2022. г.: 8. Јуче су у Београду ипак почела ентеријерна дешавања тзв. Европрајда, а за "шет(к)ање" по екстеријеру још ће видимо ... ови баш 'оће да се прошета'у са све амбасадорима тзв. међународне заједнице и мандатарком и њеном партнерком, а АВ био да им не забрањује, ако баш не мора ... полиција опет ради немили посао: чува (због 'леба којим их АВ као лујевска персонификација државе 'рани) оне које би већина њих најрадије добро изударала као и разноразне навијаче на утакмицама или по улицама ... да се не лажемо.

Vlada Srbije se oglasila o Evroprajdu!
Светски медији о отказивању Европрајда.

Саопштење за јавност Архијерејског Синода СПЦ.
Organizatori tvrde: "Evroprajd" biće održan prema planu, otkazivanje nije moguće.Говор владике Никанора на литији у Београду 28. авг. 2022. г.
Патријарх одлучио: На свим богослужењима Молитва за светињу брака и породице, слогу и мир у нашем народу.

еп. Фотије (Сладојевић), Около цркве, патријарх д-р Порфирије (Перић), еп. Иларион (Голубовић), Смешна страна, Српска божанствена траги-коме(н)дија, еп. Силуан (Мракић), еп. Арсеније (Главчић), еп. Никанор (Богуновић), Разглабања

Previous post Next post
Up