Скопље: св. равноап. Кирило и Методије

May 24, 2022 12:24

image Click to view



Патријарх Порфирије: "Свети Архијерејски Сабор је једногласно и једнодушно изашао у сусрет молби Македонске Православне Цркве - Архиепископије Охридске и благосиља, одобрава, прихвата и признаје аутокефалност. У исто време Свети Сабор наше Цркве је ставио у дужност Синоду и Патријарху да заједно и у сарадњи са Архиепископом Стефаном и његовим ( Read more... )

Чланци, Новости, архиеп. Стефан (Вељановски), Видео, МПЦ - ОА, патријарх д-р Порфирије (Перић), СПЦ

Leave a comment

Comments 2

Коментар не баш од одма' ... novisrbljak May 25 2022, 11:13:17 UTC
Пажљивом (али и не сувише верзираном) пратиоцу актуелних догађаја око МПЦ - ОА свакако није промакло да се ово у Скопљу обнародовано давање "аутокефалије МПЦ - ОА" не спомиње у саопштењу са Сабора од 23. маја 2022. г., а да посебно саопштење на ту тему није издато.

Све по мало личи на игрицу "јо-јо"-а, тј. оног што искече из кутије и виче: Изненађење!

Reply


Пост фестум ... или: пост мортем ... novisrbljak June 13 2022, 08:52:36 UTC
Пошто Македонској националној сујети очигледно није довољна ова аутекефалност добијена од кир Порфирија енд компани, они ће је потражити од Вратоломеја ... а шта ће он тражити за узврат? (Колико сам овлаш испратио на Фанару су о Духов-дану добили само потврду о пријему у општење ... и ништа више).

Поред дијаспоре, пада ми на памет да ће Вратоломеј тражити од њих и признавање и "богослужбено" општење са Думенковцима ... Е шта ће онда ови наши весељаци, нисам злурад, али ми је од почетка овде нешто било неблаговоно ... иако сам се као прост верник радовао каквој таквој тачки на Македонски раскол и превазилажењу "административног малтретирања обичног верног народа "тамо и овамо".

Пада ми на ум почивши митрополит Амфилохије, коме се имало што-шта замерити, али уз све "али" ... да је он у Сабору све ово не би ишло баш тако (о)лако и без ћерања ... а куд се дедоше перца из његове перјанице није сувише тешко доконати ....

Reply


Leave a comment

Up