АВГУСТ 15. ЧУДОТВОРНА ИКОНА ПРЕСВ. БОГОРОДИЦЕ ЗВАНА ЧАЈНИЧКА КРАСНИЦА

Apr 19, 2019 13:47


На нашем сајту објављујемо обновљен, допуњен и преобликован текст Службе, два акатиста, молебана и повести о чудотворној икони Пресв. Богородице зване Чајничка Красница (срб.).

Из фуснота:

Текст службе приређен према штампаном издању: „Служба Пресветој Богородици у част пресвете иконе Њене Чајничке“ издавачке установе митрополије Црногорско-приморске, „Светигора“, Цетиње 2018. г. с благословом њ. вп. митрополита Црногорско-приморског г. д-ра Амфилохија (Радовића). Службу (која је готово стиховна, као и акатист) је саставила: монахиња Олимпијада (Кадић) 2018. г.

Акатист (1). је прво објављен на званичном порталу Црквене општине Чајниче, 2024. године. Акатист је, у славу Божију, саставила монахиња Олимпијада (Кадић), 2023. године, с чијим допуштењем га и објављујемо.

Акатист (2.) се чита за помоћ свима онима који су невољни, ожалошћени, болесни, исцрпљени душом и телом, грешници и покајници, осамљени и напуштени у тешким данима (мала дигресија: Мени ово, у новије време готово обавезно посебно намењивање сваког акатиста "помало" личи на свеску бакиних рецепата, али га остављам пошто је тако дато у изворнику). Овај стиховни акатист је саставио протојереј Маријан Кнежевић, објављено у електронској библиотеци „Свети Наум“, Ставе 2002. г. Прузето са сајта „Красница“.

Напомена: Акатисти у предложеном фајлу нису дати хронолошки већ према ауторском следу предложених текстова.

"Молебан пред чудотворном иконом Пресв. Богородице Чајничке" који дајемо, заправо је компилацијски (а не ауторски) састав који у себе укључује Општи молебан Пресв. Богородици и Канон из Службе м. Олимпијаде.

Напомена: Молебан као и Стиховни молебан је нешто раније саставио проф. Вукосав М. Илић из Крушевца, који смо такође објавили. Више у повезаном посту:

Текст повести преузет из: „Житија Светих" за месец август преп. Јустина (Поповића), стр. 261-269.

[Дигитализација и обликовање Зор.А.Ст,; коректура: Л. Љ. и Зор.А.Ст.]

Повезан пост: Документарни филм о Чајничкој Красници - чудотворној икони Пресв. Богородице.

Једно размишљање (које би можда било боље ставити у коментаре), илити боље рећи недоумица уз новонаписану Службу Чајничкој чудотворној икони Пресв. Богородице, наиме: Како ће се ово и колико од овог служити? У исти дан као и до сада - спајањем са Службом Успења Пресв. Богородице, да не кажем њеним оптерећивањем, или у неки други дан (нисам сигуран овако напамет шта о овоме кажу тзв. Маркове главе из Типика)? У Чајничу и некако, и има смисла, а где-год другде баш и нема, осим ако локални попови баш буду хтели, или имају чудотворну копију, па би био ред. Како-год, бојим се да ће се све свести на читање акатиста као и до сада, певање две-три стихире, без читања канона, и певање тропара и кондака.

Update 20. март 2024. г.: обнављање и допуна се односи на текст Акатиста (1.) и Молебана.

Чудотворне иконе Пресв. Богородице, Акатисти, монахиња Олимпијада (Кадић), Савремена српска химнографија, Великопостне новости 2019. на сајту НС, протојереј Маријан Кнежевић, Службе на србском, Разглабања

Previous post Next post
Up