МАЈ 16. СВЕШТ.МУЧ. ВИКЕНТИЈЕ МИТРОПОЛИТ СКОПСКИ, СВЕШТ. МУЧ. СВЕТОПРОХОРОВСКИ И СВ. МУЧ. СУРДУЛИЧКИ

Oct 25, 2018 11:05


На нашем сајту објављујемо приређене текстове Тропара и кондака: св. свешт.муч. Викентију (Крџићу), митрополиту Скопском; св. свешт.муч. Владимиру (Протићу) Свето-Прохоровском и његовој сабраћи: Арсенију (Николићу) и Јовану (Поповићу); и многим св. мученицима побијеним од Бугара 1915. године у Сурдулици (цсл. и срб.).

Одлуком прошлогодишњег Сабора архијереја СПЦ митрополит скопски Викентије (Крџић) и игуман Владимир (Протић) и његова сабраћа из манастира преп. Прохора Пчињског као свештеномученици, и многи пострадали од бугарских окупатора у Сурдулици као мученици празнују се сви заједно 16 (29.) маја.

Из фуснота (па мало шире):

Писање ових тропара и кондака (3 + 3) започето на Предпразништво Рођења Пресв. Богородице прошле године и настављено сутрадан на Празник: прво на србском, а потом синхронизовано и превођено на цсл. и доредиговано.

Тропар и кондак свешт.муч. Викентију започети немилом нам двојином (зато што је с њим пострадао и његов протођакон Цветко), па пошто нам се како је испало уопште није свидело, 26. септ. измењени у нек(акв)у присилну једнину ... све у свему видећемо још шта ће бити од овога.

Трећи тропар и кондак - могу бити и општи, какав је и празник установљен на сабору.

Повезани постови:

Нови свети са протеклог сабора ...
Откопавање св. моштију свештеномуч. Владимира (Протића), светопрохорског игумана.
МАЈ 16. СУРДУЛИЧКИ НОВОМУЧЕНИЦИ (ТРОПАР И КОНДАК).

Новоканонизовани свети, Новомученици, Новости, Савремена српска химнографија, Моји радови, Нови Србљак

Previous post Next post
Up