Памяти Пушкина (Из журнала "Соотечественник" (Landsmann)

Jun 06, 2007 23:31

АРАП ПЕТРА ВЕЛИКОГО - Абрам Петрович Ганнибал (ок. 1696-1781), предок великого русского поэта Александра Сергеевича Пушкина. Чернокожий пленник, проданный в рабство в Стамбуле, он становится крестником и неотлучным секретарем Петра Великого, получает образование во Франции и всю свою жизнь посвящает служению России в качестве военного инженера, а затем генерал-аншефа русской армии.
Но мало кому известно, что он был женат на Кристине Регине Шёберг, корни рода которой уходят в Норвегию. Один из десяти детей Ганнибала и Шёберг стал впоследствии дедом великого Пушкина.
Сегодня в Норвегии живет около 1000 человек, состоящих в родстве с Пушкиным.
Исследования Элин Галтунг Лихауг под названием «Предки А.С.Пушкина в Германии и Скандинавии: происхождение Кристины Регины Шёберг (Ганнибал) от Клауса фон Грабо из Грабо» доказывают, что и норвежцы могут считать Пушкина «своим».

Cтатья Элин Лихауг, написанная специально для журнала (на норвежском).

For russere er Aleksander Pusjkin et velkjent navn - spesielt når vi tenker på russisk litteratur! Leser man i leksikon eller andre oppslagsverk om den store poeten, vil det ofte stå at hans oldefar på morssiden, Abram Hanibal, var afrikaner. Det står derimot sjelden at Hanibals kone, Christina Regina Siöberg, var av skandinavisk avstamning. Under mine studier av Galtung- og Grabow-slektene har jeg funnet en sammenheng mellom disse slektene og familien til Russlands store nasjonaldikter, Aleksander Pusjkin.

Opp gjennom barne- og ungdomsårene undret jeg meg mange ganger over at min far hadde et så langt og uvanlig navn: Otto Joachim Grabow Galtung. Forklaringen fikk jeg da jeg tittet i boken om Galtungslekten som min farfar, Johan Ellertsen Galtung, skrev etter å ha brukt 50 år på å studere slekten vår. Han ønsket å kalle opp sine barn etter aner han ble kjent med gjennom sin utforskning av Galtungslekten, og Joachim Grabow var en av forfedrene våre som levde på 1600-tallet.

I voksen alder begynte også jeg å interessere meg for slektsforskning, og det falt naturlig for meg å prøve å få vite mer om denne Joachim Grabow som min far var oppkalt etter, og hans slekt. I det danske ’Personalhistorisk Tidsskrift’ for 1890 fant jeg gravtalen som ble holdt i kirken da han ble begravet i 1634, og jeg fikk dermed et direkte innblikk i hans meget spennende liv. Samtidig fikk jeg vite at kilden til artikkelen var en ’Slægtebog’ (slektsbok) som er oppbevart i Rigsarkivet i København.

Det var med stor spenning jeg gikk inn i Rigsarkivet en høstdag for å se på ’Slægtebogen’. Jeg hadde sendt en e-post til arkivet, så boken var funnet frem til meg da jeg kom. Det var en liten, håndskrevet bok som var nesten 400 år gammel! Jeg våget så vidt å åpne den, for den virket som om den kunne gå i stykker når man brettet den ut. På en av de første sidene så jeg at min syv-ganger-tipp-oldefar, Joachim Grabow, hadde begynt i 1626 med å skrive inn datoer for fødsler, vielser og dødsfall i familien. Deretter var det en lang beretning om hans liv.

Joachim Grabow ble født i 1599 på herregården Engestofte på Lolland (en øy sør for Sjælland). Etter noen års skolegang i Danmark ble han som 15-åring sendt til Halle i Sachsen (nå: Tyskland) for å utdanne seg videre. I 1619 var han med på en ekspedisjon med ett av kong Christian den fjerdes skip til Svalbard, og der lærte han blant annet navigasjon. Senere foretok han lange reiser i Europa - i Tyskland, Østerrike, Italia, Sveits, Frankrike, Nederland og England. Ut fra Livorno i Italia seilte han som navigatør i krigstjeneste i den florentinske flåten. De kjempet mot tyrkerne i Middelhavet og kom tilbake til Livorno med bytte av gull, edelstener, klær og silke.

I den danske adelsårboken fra 1894 kunne jeg se at Joachim Grabows far, Hans Grabow, hadde innvandret til Danmark fra Brandenburg (nå: Tyskland) i 1582. Jeg reiste derfor til Potsdam hvor hovedarkivet for Brandenburg ligger. Der fant jeg arkivet til det gamle riddergodset Grabow som ligger i Ost-Prignitz, ca. 1 time med bil nordvest for Berlin. Dette godset ble fra 1300-tallet eid av den adelige familien von Grabow. Jeg fant gamle brev fra 1500- og 1600-tallet, og noen av dem gjaldt lensrettighetene for Grabow gods og var sendt til Kurfyrsten av Brandenburg fra Grabowfamilien i Danmark (Joachim Grabows kone) og i Norge. I et par av dokumentene var det satt opp stamtavler som viste Hans Grabows far og farfar. Den sistnevnte het Claus von Grabow zu Grabow og var først nevnt i et dokument datert 1581.

I 1625 giftet Joachim Grabow seg med Maren Hansdatter Steensen av den adelige familien Steensen fra Langeland i Danmark. Ekteparet fikk fire barn, og deres datter, Barbara, giftet seg i 1650 med min norske seks-ganger-tipp-oldefar, Lauritz Galtung fra Torsnes i Hardanger. Galtungslekten er blant Norges eldste slekter, og Lauritz Galtung fikk bekreftet sitt adelskap i et brev fra kong Fredrik III i 1648. Han var da skipshøvedsmann og ble senere admiral i den dansk-norske flåte.

Lauritz Galtung og Barbara Grabow var bosatt i Skåne i Danmark frem til 1658. Etter Roskilde-freden i 1658 ble Skåne svensk, og Lauritz Galtung ble da utnevnt til lensherre over Lister len i Vest-Agder i Norge. Bilde 1 og 2 viser malerier av ekteparet, malt ca. 1660. Lauritz Galtung døde imidlertid allerede i 1661, og hans kone flyttet tilbake til Skåne med sine barn i 1663.

Jeg ønsket også å studere etterkommerne etter Lauritz Galtung og Barbara Grabow. De hadde seks barn, og fem av dem vises på et maleri fra ca. 1660 (bilde 3). I norske kirkebøker har jeg funnet ut at den nest eldste datteren, Dorothea Sophie, fikk en datter som ble døpt i Stavanger i 1690. Siden er det ingen opplysninger om henne. Den yngste datteren og to av de tre sønnene vet vi også lite om, og de hadde antageligvis ingen etterkommere. Den nest eldste sønnen, Johan Galtung, overtok godset Torsnes i Hardanger, og han fikk etter hvert en ganske stor etterslekt i Norge. Det er beregnet at Lauritz Galtung og Barbara Grabow opp gjennom årene har fått ca. 5000 etterkommere i Norge, men det er bare ca. 1000 av disse som lever i våre dager.

For å finne ut noe om den eldste datteren til Lauritz Galtung og Barbara Grabow, Clara Maria Galtung, måtte jeg lete i svenske kilder. Jeg hadde lest i min farfars bok om Galtungslekten at hun vokste opp i Skåne og giftet seg med rittmester Gustaf Siöberg. I det svenske ’Personhistorisk tidskrift’ (1971-72) fant jeg en artikkel om den adelige slekten Siöberg, og det kunne jo tenkes at jeg ville finne noe om Gustaf Siöberg der. Jo da, det gjorde jeg! Han var eldste sønn av Mattias Otto Wrangel Siöberg som fikk adelskap av den svenske kongen i 1668. Gustaf Siöberg og Clara Maria Galtung fikk fem barn, og den eldste sønnen, Mattias Johan, ble født ca. 1680 på gården Esarp i Skåne.

Mattias Johan Siöberg fikk en militær utdannelse som sin far. Han ble tatt til fange i Polen men klarte å rømme og kom i 1700 til Riga i Livland hvor han gikk inn i svensk tjeneste. Før 1705 giftet Mattias Johan Siöberg seg i Riga med Christina Elisabeth von Albedyll. I 1709 ble han sendt til Sverige med russiske krigsfanger og tjenestegjorde deretter som kaptein i Sverige. Omkring 1722 reiste han tilbake til Livland og bosatte seg først i Pernu og deretter i Revel (nå: Tallinn) i Estland.

Mattias Johan Siöberg og Christina Elisabeth von Albedyll fikk syv barn. Den eldste datteren, Christina Regina Siöberg giftet seg i Revel i 1736 med Abram Hanibal (Gannibal). Han var afrikaner og ble født i 1696 i det som nå heter Sultanatet Logone-Birni, like sør for Tsjad-sjøen i Kamerun. Som syvåring ble han tatt til fange og ført til Konstantinopel i Tyrkia hvor han var slave hos sultanen. Året etter ble han tatt med til Moskva til Peter den Stores hoff. Abram Hanibal ble en av tsarens nærmeste medarbeidere og fikk utdannelse i Paris, først i matematikk og senere i militær fortifikasjon. I 1742 ble Hanibal kommandant i Revel med graden generalmajor, en stilling han hadde frem til 1752. Dokumenter som han undertegnet i den perioden, befinner seg nå i Byarkivet i Tallinn, og bilde 4 viser et brev fra 1744 med signaturen A. Hanibal. I Russland hadde Hanibal en lang militær karriere, og for sin utmerkede tjeneste fikk han av keiserinne Elisabeth den første godset Mikhailovskoje i nærheten av Pskov. I 1759 ble Hanibal utnevnt til general-en-chef med ansvar for sjøfort og kanalbygging i Ladoga, Kronstadt og Rogervik.

Abram Hanibal og Christina Regina Siöberg fikk ti barn. Den eldste sønnen, Ivan, ble admiral og er kanskje mest kjent for å ha grunnlagt byen Kherson (nå i Ukraina) i 1778. Den nest eldste sønnen, Osip, var også offiser - hans siste grad var marine-artillerikaptein - og han ble bestefar (morfar) til den store dikteren Aleksander Sergejevitsj Pusjkin, idet hans datter, Nadesjda Osipovna, giftet seg med Sergej Lvovitsj Pusjkin.

***

Det er interessant å tenke på at en slekt som startet i Brandenburg på 1300-tallet etter hvert spredte seg til Danmark, Norge og Sverige - og deretter til Livland, Estland og Russland. Det er altså ikke bare i våre dager at folk flytter og bosetter seg i andre land! Jeg har satt opp en oversikt over de slektsleddene som jeg har klart å dokumentere:

Oversikt over slektslinjen

1. generasjon

Claus den eldre von Grabow til Grabow (nevnt i 1581)

2. generasjon

Jochim von Grabow til Wutike og Grabow (død før 1594)

3. generasjon

Hans Grabow (1549-1625) g. m. Barbara Huitfeldt (?-1602)

4. generasjon

Joachim Grabow (1599-1634) g. m. Maren Hansdatter Steensen (1592-1645)

5. generasjon

Barbara Grabow (1631-1696) g. m. Lauritz Galtung (ca. 1615-1661)

6. generasjon

Clara Maria Galtung (ca. 1651-1698/99) g. m. Gustaf Siöberg (ca. 1655-1694/95)

7. generasjon

Mattias Johan Siöberg (ca. 1680-1742) g. m. Christina Elisabeth von Albedyll (ca. 1685-?)

8. generasjon

Christina Regina Siöberg (ca. 1705 / ca. 1717-1781) g. m. Abram Petrovitsj Hanibal (1696-1781)

9. generasjon

Osip (Iannuarij) Abramovitsj Hanibal (1744-1806) g. m. Maria Alexejevna Pusjkina (1745-1818)

10. generasjon

Nadesjda Osipovna Hanibal (1775-1836) g. m. Sergej Lvovitsj Pusjkin (1767-1848)

11. generasjon

Alexander Sergejevitsj Pusjkin (1799-1837) g. m. Natalja Nikolajevna Gontsjarova (1812-1863)

***

For de som ønsker å lese mer om disse familiene, kan jeg henvise til mine to artikler på russisk og norsk:

1. Э. Г. Лихауг. “Предки А. С. Пушкина в Германии и Скандинавии: происхождение Христины Регины Шёберг (Ганнибал) от Клауса фон Грабо из Грабо.” // Генеалогический вестник. - СПб, 2006. - № 27. - C. 31-38.

2. Elin Galtung Lihaug: “Grabow, Galtung - og Pusjkin; Søkelys på en europeisk slektssammenheng.” Norsk Slektshistorisk Tidsskrift 39 (2003), s. 93-133.

3. Presentasjon av tidsskriftene finnes her:

http://www.petergen.com/genves.shtml

e-post: tradeunt@rtc.ru

http://genealogi.no/NST/NST.htm

e-post: sekretar@genealogi.no

Jeg vil også sterkt anbefale to bøker på russisk om A. S. Pusjkins oldefar, Abram Hanibal, som levde et meget uvanlig og spennende liv:

1. Дьёдонне Гнамманку: «Абрам Ганнибал: Черный предок Пушкина» («Молодая гвардия». M., 1999, ISBN 5-235-02335-8). Informasjon: http://vashdomovoy.ru/books/index.php?productID=49402

2. Наталья Телетова: «Жизнь Ганнибала - прадеда Пушкина» («Сад искусств». СПб, 2004, ISBN 5-94921-004-2). Informasjon:

http://www.ozon.ru/context/detail/id/2439929/

Om forfatteren

Elin Galtung Lihaug er født i 1947 i Oslo og ble cand. pharm. ved Universitet i Oslo i 1971. Hun jobber som Senior Drug Safety Scientist ved GE Healthcare i Oslo.

I 1997 begynte hun med slektsforskning, og hun er nå styremedlem i Norsk Slektshistorisk Forening og leder av Arbeidsgruppen for europeiske aner.

разное

Previous post Next post
Up