Matkapäiväkirja: Israel ja Palestiinalaisalueet: Intro

Jan 06, 2013 21:21

Kun Gaza nousi uutisiin marraskuussa, olimme jo varanneet lippumme Tel Aviviin ja takaisin. ”Eikö se ole vaarallista?” ”Miksi te nyt Israelia haluatte tukea turismilla?” Nämä olivat kommentteja, joita molemmat meistä kuulivat ihmisiltä, joille kerroimme matkamme päämäärän. Kun osapuolet olivat neuvotelleet aselevon Egyptissä, aloimme kaikesta huolimatta varailla hostelleja.

Koko maailmalla tuntuu olevan vahva mielipide Israelista ja Länsirannasta, vaikka tilanne on käsittämättömän monimutkainen ja moniulotteinen. Siksi kai meitä kiinnosti nähdä nuo myyttiset alueet, jotka esiintyvät vain uutisissa ja uskonnollisissa teksteissä. Yritimme lähteä matkaan mahdollisimman objektiivisin mielin ja siten, että yrittäisimme ymmärtää molempia konfliktin osapuolia. Melkoisen haastava päämäärä, varsinkin kymmenen päivän matkalle. Näin jälkeenpäin voisi sanoa, että olisimme varmaankin tarvinneet vuoden muurin molemmin puolin. Molemmat koemme kuitenkin ymmärryksemme syventyneen, vaikka se onkin edelleen kovin puutteellinen tilanteen monimutkaisuus huomioiden.

Mitä eettisyyteen tulee, pyrimme matkaa suunnitellessamme ottaamaan tämänkin puolen huomioon. Lennot tottakai veivät Tel Aviviin, eipä oikein ollut muutakaan vaihtoehtoa. Tasapuolisuuden nimissä yövyimme Jerusalemissa Palestiinalaisten ylläpitämässä hostellissa ja matkustimme Israelin lisäksi myös Länsirannalla (tosin harmillisen vähän). Länsirannalla matkustamiseen liittyy omat kikkansa ja parasta olisi, että tuntisi paikallisia. Se on hieman eri maailma kuin säännönmukaiset "länsimaat", joiden kaltainen Israel ehdottomasti on. Länsirannalla nyt käytyämme osaisimme varmasti ensi kerralla navigoida siellä paremmin.

Matkan turvallisuutta taataksemme olimme tutkineet Ulkoministeriön sivuja matkustussuositusten suhteen ja ilmoittaneet heille matkamme ajankohdan siltä varalta, että jokin konflikti syttyisi ja meidän pitäisi päästä lähtemään maasta. Kaikkialla vakuutettiin Israelin ja Länsirannan olevan turvallisia matkustuskohteita. Alue on totta kai sytytysarka, varsinkin nyt muunmuassa Syyrian sisällissodan, Gaazaan liittyvän edellisen konfliktin ja Iranin ydinasekehittelyn vuoksi (jota ainakin Netanyahu julistaa, mikä taitaa olla se pääasia konfliktin uhkaa arvioidessa). Silti, kuinka todennäköistä on, että jotain tapahtuisi juuri kun olemme siellä? Näin ajattelimme ja päätimme luottaa onneemme, uutisia tarkasti seuraten. Voihan olla, ettei alueella enää pian edes pääse käymään.

Näin lopuksi voisin mainita, että siskollani on ollut varsin katastrofaalinen vaikutus alueisiin, joilla hän on matkustanut. Sendaista lähdettyään tsunami pyyhkäisi sen miltei kartalta vain muutaman viikon kuluttua ja Bostonista lähdettyään Sandy hurrikaani iski sinne seuraavana päivänä. Odotamme jännityksellä, millaisen katastrofin hän aiheuttaa Israeliin.


Previous post Next post
Up